10 barëra që mund të ndihmojnë në uljen e presionit të lartë të gjakut

Share

Presioni i lartë i gjakut përcaktohet se ka të paktën njërën nga këto:

presioni sistolik i gjakut (numri kryesor) mbi 130 mm Hg

presioni diastolik i gjakut (numri i poshtëm) mbi 80 mm Hg

si vlerat sistolike ashtu edhe ato diastolike mbi këto nivele

Ju mund të menaxhoni presionin e gjakut me ilaçe, të tilla si frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE) dhe bllokuesit e kanaleve të kalciumit. Shumë ndryshime në dietë dhe stilin e jetës mund të zvogëlojnë presionin tuaj të gjakut dhe të ulin rrezikun e sëmundjes së zemrës.

Në fakt, studimet kanë treguar se disa barishte dhe erëza mund të zvogëlojnë nivelet e presionit të gjakut, kështu që ju mund të dëshironi të merrni në konsideratë shtimin e tyre edhe në dietën tuaj. Sigurohuni që të flisni me siguruesin e kujdesit shëndetësor para se të përdorni ndonjë nga bimët e mëposhtme.

Më poshtë janë 10 barëra që mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut.

Borziloku është një barishte me aromë që vjen në forma të ndryshme. Popularshtë e njohur në mjekësinë alternative sepse është e pasur me përbërje të ndryshme të fuqishme. Borziloku i ëmbël ka shumë eugenol. Kërkimet kanë lidhur këtë antioksidant me bazë bimore me shumë përfitime shëndetësore, përfshirë presionin e ulët të gjakut.

basil

Studimet sugjerojnë që eugenoli mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut duke vepruar si një bllokues natyral i kanalit të kalciumit. Bllokuesit e kanaleve të kalciumit parandalojnë lëvizjen e kalciumit në zemër dhe qelizat arteriale, duke lejuar enët e gjakut të relaksohen. Studimet mbi kafshët kanë treguar se ekstrakte të ëmbla të borzilokut ndihmuan në relaksimin e enëve të gjakut dhe hollimin e gjakut, gjë që ndihmoi në uljen e presionit të gjakut. Sidoqoftë, shkencëtarët duhet të bëjnë më shumë kërkime për të hetuar nëse borziloku ndihmon në uljen e presionit të gjakut tek njerëzit.

Majdanozi ( Petroselinum crispum ) është një barishte i njohur në kuzhinën amerikane, evropiane dhe të Lindjes së Mesme. Nativeshtë vendas në Mesdhe dhe ka një profil ushqyes mbresëlënës. Majdanozi përmban një shumëllojshmëri përbërjesh, të tilla si vitamina C dhe karotenoide dietike, që mund të ulin presionin e gjakut.

Me majdanoz mbroni kockat dhe ulni tensionin e gjakut

Disa studime kanë treguar se antioksidantët karotenoid ulin presionin e gjakut dhe kolesterolin LDL (të keq), një faktor rreziku për sëmundjen e zemrës.  Studimet mbi kafshët kanë treguar se majdanozi uli presionin e gjakut sistolik dhe diastolik duke vepruar si një bllokues i kanalit të kalciumit – një lloj ilaçi që ndihmon në relaksimin dhe zgjerimin e enëve të gjakut.  Sidoqoftë, ka hulumtime të kufizuara njerëzore mbi majdanozin dhe presionin e gjakut. Nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë për të kuptuar më mirë efektet e saj.

 

Farat e selinos ( Apium graveolens ) janë një erëz e gjithanshme që është e mbushur me lëndë të ndryshme ushqyese, të tilla si hekur, magnez, mangan, kalcium dhe fibra. Interesante, disa hulumtime sugjerojnë se farat e selinos mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut. Një studim te minjtë ekzaminoi efektet e ekstraktit të farës së selinos në presionin e gjakut. Studimi zbuloi se ekstrakti i farës së selinos ul presionin e gjakut në minjtë me presion të lartë të gjakut që ekzistojnë – por jo në minjtë që kishin presion normal të gjakut.

fara selinoStudiuesit kanë sugjeruar që përbërjet në ekstraktin e farës së selinos mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut duke vepruar si një bllokues natyral i kanalit të kalciumit. Përveç kësaj, fara e selinos është një burim i mirë i fibrave dietike , të cilat kanë qenë të lidhura me presionin e ulët të gjakut. Kjo tha, ka vetëm disa studime mbi farat e selinos dhe presionin e gjakut. Shkencëtarët duhet të kryejnë më shumë kërkime njerëzore në këtë fushë.

Thundra e maces kineze. Njerëzit kanë përdorur prej kohësh thundrën e maces kineze në mjekësinë tradicionale kineze për të trajtuar një sërë sëmundjesh, përfshirë presionin e lartë të gjakut. Emri i saj shkencor është Uncaria rhynchophylla , dhe quhet ndryshe Gou-Teng ose Chotoko. Sidoqoftë, mos e ngatërroni atë me thua të maces ( Uncaria tomentosa ). Pavarësisht nga emri dhe pamja e saj e ngjashme, kjo fabrikë ka një origjinë dhe veti të ndryshme kimike. Thua e maces kineze përmban disa përbërje, të tilla si hirsutina dhe rinokofilina. Studimet mbi kafshët kanë treguar që këto mund të ulin presionin e gjakut duke vepruar si bllokues natyral të kanaleve të kalciumit. Përveç kësaj, këto përbërje mund të stimulojnë enët e gjakut për të prodhuar oksid nitrik , i cili është një përbërje kimike që ndihmon enët e gjakut të relaksohen dhe të zgjerohen.

Studimet mbi kafshët mbështesin këto efekte, duke treguar se marrja e ekstraktit të thua të maces kineze ose përbërësit e saj ulin presionin e gjakut dhe ndihmojnë rrjedhën e gjakut. Sidoqoftë, studimet njerëzore janë ende të kufizuara në këtë fushë. Ju mund të blini thikën e maces kineze në dyqanet e zgjedhura të ushqimit të shëndetshëm ose në internet.

Bacopa monnieri është një barishte që rritet në zona kënetore në Azinë Jugore. Praktikuesit e mjekësisë Ayurvedic e përdorin atë për të trajtuar sëmundje të ndryshme, duke përfshirë ankthin, çështjet e kujtesës dhe presionin e lartë të gjakut. Në studimet mbi kafshët, Bacopa monnieri ndihmoi në uljen e niveleve të presionit të gjakut sistolik dhe diastolik duke stimuluar enët e gjakut për të lëshuar oksid nitrik.

71Ebu3huFsL. SL1500

Një studim 12-javor në njerëz në 54 të rritur të shëndetshëm shikoi efektet e Bacopa monnieri në kujtesë, ankth, depresion dhe presion të gjakut. Ndërsa bima përmirësoi shumicën e aspekteve mendore, ajo nuk ndikoi në presionin e gjakut.  Edhe pse gjetjet nga studimet e kafshëve janë premtuese, Bacopa monnieri ‘ s efektet në presionin e gjakut në njerëzit janë ende të paqarta. Shkencëtarët duhet të bëjnë më shumë hulumtime mbi efektet e kësaj bime.

Ju mund të blini Bacopa monnieri nga dyqanet e ushqimit të shëndetshëm dhe në internet. Availableshtë në dispozicion në disa forma, përfshirë pluhurin dhe kapsulat.

Hudhra është e pasur me shumë përbërje që mund të përfitojnë nga zemra juaj.

Në veçanti, hudhra përmban përbërje squfuri, të tilla si alicina, e cila mund të ndihmojë në rritjen e rrjedhjes së gjakut dhe relaksimin e enëve të gjakut. Kolektivisht, këta faktorë mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut.

HUDHRA7Një përmbledhje e 12 studimeve në mbi 550 persona me presion të lartë të gjakut zbuloi se marrja e hudhrës ul presionin sistolik dhe diastolik të gjakut me një mesatare prej 8.3 mm Hg dhe 5.5 mm Hg, respektivisht.

Kjo ulje ishte e ngjashme me efektet e ilaçeve të presionit të gjakut. Një studim 24-javor në 30 persona zbuloi se 600-1,500 mg ekstrakt hudhre ishte po aq efektiv në uljen e presionit të gjakut sa ilaçi Atenolol.

 

 

Trumza është një barishte me aromë e mbushur me përbërje të shumta të shëndetshme. Acidi Rosmarinic është një përbërës i tillë. Kërkimet e kanë lidhur atë me shumë përfitime, siç janë ulja e inflamacionit dhe nivelet e sheqerit në gjak, si dhe rritjen e fluksit të gjakut. Mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e presionit të gjakut.

auto rt1571642825

Studimet mbi kafshët kanë treguar se marrja e acidit rosmarinik ndihmoi në uljen e ndjeshme të presionit sistolik të gjakut duke penguar enzimën konvertuese të angiotenzinës (ACE). ACE është një molekulë që ngushton enët e gjakut dhe rrit presionin e gjakut. Kështu, frenimi i tij mund të ulë presionin e gjakut.

Studime të tjera mbi kafshë kanë treguar se marrja e ekstraktit të trumzës ul faktorët e rrezikut të sëmundjes së zemrës, të tilla si kolesteroli total, kolesteroli LDL (i keq) , trigliceridet dhe presioni i gjakut (29Burim i Besuar, 30 ).

Kjo tha, ka kërkime të kufizuara njerëzore mbi trumzën dhe presionin e gjakut. Shkencëtarët duhet të bëjnë më shumë hulumtime për të hetuar këto efekte tek njerëzit.

Kanella është një erëz aromatike që vjen nga lëvorja e brendshme e pemëve nga gjinia Cinnamomum. Njerëzit e kanë përdorur atë për shekuj në mjekësinë tradicionale për të trajtuar gjendjet e zemrës, përfshirë presionin e lartë të gjakut. Ndërsa nuk është kuptuar plotësisht se si kanella ul presionin e gjakut, hulumtimi i kafshëve sugjeron se mund të ndihmojë në zgjerimin dhe relaksimin e enëve të gjakut.

Një përmbledhje e 9 studimeve duke përfshirë 641 pjesëmarrës tregoi se marrja e kanellës uli presionin e gjakut sistolik dhe diastolik me një mesatare prej 6.2 mm Hg dhe 3.9 mm Hg, respektivisht. Ky efekt ishte më i fortë kur njerëzit merrnin kanellë vazhdimisht gjatë 12 javësh. Për më tepër, një përmbledhje e 3 studimeve, përfshirë 139 pjesëmarrës me diabet të tipit 2, vështroi efektet e marrjes së kanellës.

Ata që morën 500–2,400 mg kanellë çdo ditë gjatë 12 javëve përjetuan një ulje mesatare prej 5,39 mm Hg në presionin e gjakut sistolik dhe 2,6 mm Hg në presionin diastolik të gjakut. Kanella është e lehtë për tu përfshirë në vaktet e ushqimit. Shtojcave koncentruar kanellë janë një tjetër alternativë.

Xhenxhefili është tepër i shkathët dhe një element kryesor në mjekësinë alternative. Njerëzit e kanë përdorur atë për shekuj me radhë për të përmirësuar shumë aspekte të shëndetit të zemrës, duke përfshirë qarkullimin , nivelet e kolesterolit dhe presionin e gjakut.

Si studimet njerëzore ashtu edhe ato mbi kafshët kanë treguar se marrja e xhenxhefilit ul presionin e gjakut në disa mënyra. Ai vepron si një bllokues natyral i kanalit të kalciumit dhe frenues natyral i ACE-së.

xhinxhernona901 750x500 1

Bllokuesit e kanaleve të kalciumit dhe frenuesit e ACE janë lloje të ilaçeve për presionin e gjakut.

Një studim në më shumë se 4,000 njerëz zbuloi se ata që konsumuan më shumë xhenxhefil – 2-4 gram në ditë – kishin rrezikun më të ulët të zhvillimit të presionit të lartë të gjakut (37Burim i Besuar)

Xhenxhefili është i shijshëm dhe i lehtë për tu përfshirë në dietën tuaj me vakte. Përndryshe, ju mund të blini shtesa xhenxhefili në internet. Këto janë më të përqendruara.

Kardamom është një erëz e shijshme me një aromë paksa të ëmbël, intensive. Packshtë e mbushur me antioksidantë të ndryshëm që mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut. Një studim 12-javor në 20 të rritur që ishin diagnostikuar rishtas me presion të lartë të gjakut zbuloi se marrja e 3 gram pluhur kardamom në ditë uli ndjeshëm presionin e gjakut, duke e ulur atë afër diapazonit normal.

7006 Cardamom

Studimet e tubave dhe kafshëve sugjerojnë që kardamomi mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut duke vepruar si një bllokues natyral i kanalit të kalciumit dhe diuretik. Një diuretik është një përbërje që ndihmon në heqjen e grumbullimit të ujit përmes urinimit. Ndërsa këto gjetje janë premtuese, kërkimet në këtë fushë janë akoma të reja. Prandaj, shkencëtarët duhet të kryejnë studime shtesë për të hetuar më tej efektet e kardamomit tek njerëzit.

Kardamom është i thjeshtë për t’u përfshirë në gatimin ose pjekjen tuaj. Përndryshe, ju mund të merrni një suplement kardamom ose ekstrakt nën drejtimin e ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor./CNA.al.

Marrë nga: Healthline

 


Share

Komente