10 gjërat që i ndodhin trupit tuaj pas moshës 40-vjeçare

Share

Ka disa përparësi dhe pengesa që vijnë nga plakja, por e njëjta gjë vlen për çdo aspekt tjetër të jetës. Dhe në këtë artikull, ju do të ekspozoheni ndaj disa gjërave që i ndodhin posaçërisht trupit tuaj kur të mbushni 40 vjeç. Disa nga këto gjëra do të jenë negative dhe disa prej tyre do të jenë pozitive. E gjitha varet nga perspektiva dhe mendësia juaj gjithashtu.

1.Flokët tuaj bëhen më pak të dendura.

Ju nuk do të keni gjithmonë një kokë të plotë flokësh gjatë gjithë jetës tuaj. Do të duhet të mësoni ta pranoni herët. Ashtë një problem që mundon burrat në të shumtën e rasteve, por gratë gjithashtu mund të kenë flokë të dobët pasi plaken gjithashtu. Statistikat tregojnë se 53% e burrave në të vërtetë bëhen tullac pasi kanë mbushur moshën 40 vjeç.

2.Ju do të bëheni një prind shumë më i mirë.

Ka shumë përparësi për të qenë prind në moshën 40 vjeç. Për njërin, do të jeni shumë më i moshuar dhe për këtë arsye, do të keni më shumë përvojë jetësore. Ju ndoshta do të jeni më të qëndrueshëm financiarisht në të 40-at tuaja se sa në të 20-at. Kombinimi i të gjitha këtyre gjërave do t’ju lejojë të kujdeseni më mirë për foshnjat.

3.Ju mund të zhvilloni ndonjë intolerancë ndaj laktozës.

Ka nga ne që janë praktikisht të paaftë për të përpunuar qumështin siç duhet. Disa prej nesh janë intolerantë ndaj laktozës që nga lindja e fëmijës dhe një grup prej nesh zhvillon këtë intolerancë më vonë në jetë. Studimet kanë treguar se intoleranca ndaj laktozës ka tendencë të zhvillohet vetë në trup pas moshës 40 vjeç. Kështu që hani të gjithë atë akullore dhe pini të gjithë atë qumësht ndërsa jeni akoma në gjendje.

4.Dhëmbët tuaj do të bëhen më të ndjeshëm.

Nëse rastësisht vuani nga ndjeshmëria e dhëmbëve gjatë gjithë rinisë tuaj, atëherë jeni me fat. Shanset janë që, sa më shumë të plakeni, aq më pak të ndjeshëm do të bëhen dhëmbët tuaj. Dentina është një ind i kalcifikuar që rritet në dhëmbët tuaj me kalimin e kohës. Dhe kjo ndihmon në zvogëlimin e ndjeshmërisë në dhëmbët tuaj. Sidoqoftë, kjo gjithashtu do të thotë që ju nuk do ta dini me të vërtetë kur ka probleme me dhëmbët tuaj. Mbani vizitat e shpeshta tek dentisti ndërsa plakeni.

5.Ju tkurreni ndërsa plakeni.

Ndoshta nuk e dini këtë por njerëzit zakonisht zvogëlohen ndërsa plaken. Kjo është arsyeja pse shumë pleq dhe njerëz të moshuar duken shumë më të vegjël sesa mesatarja e qenies njerëzore. Burrat gradualisht humbin një inç midis moshave 30 dhe 70 ndërsa gratë mund të humbin sa 2 inç. Kjo mund të parandalohet në një farë mase me ushtrime fizike dhe dietë të duhur.

6.Metabolizmi juaj do të ngadalësohet.

Kur të jeni 40 vjeç dhe jeni ende duke ngrënë të njëjtin lloj ushqimi që keni ngrënë kur keni qenë 20 vjeç, nuk do të përjetoni saktësisht të njëjtin lloj luhatjesh të peshës. Metabolizmi juaj ngadalësohet ndërsa plakeni dhe kjo do të thotë që do të duhet të bëni dietë dhe të ushtroni më shumë ndërsa plakeni.

7.Ju bëheni më tërheqës dhe më të sigurt.

Ekspertët dhe shkencëtarët kryesorë kanë pohuar se njerëzit zakonisht bëhen më të sigurt pas moshës 40 vjeç. Dhe se besimi i sapo gjetur në jetën e tyre mund t’i bëjë ata të duken më tërheqës në sytë e njerëzve të tjerë. Kur plakemi, ne priremi të heqim dorë nga gjërat stresuese dhe toksike në jetë – dhe kjo mund të na bëjë të dukemi më të gjallë dhe të bukur.

8.Ju mund të zhvilloni dëmtime në dëgjimin dhe shikimin tuaj.

Nuk është vetëm një mit që njerëzit e moshuar nuk mund ta shohin ose dëgjojnë mirë. Shqisat vërtet dobësohen ndërsa plakemi. Studimet kanë treguar se njerëzit zakonisht fillojnë të përjetojnë dëmtime të shikimit në moshën 40 vjeç. Ndryshimet gjithashtu ndodhin brenda strukturës së veshit të brendshëm të cilat mund të çojnë në dëmtime të dëgjimit.

9.Sistemi juaj imunitar përmirësohet me kalimin e kohës.

Në kohën që të arrini moshën 40 vjeç, trupi juaj do të jetë sulmuar dhe kërcënuar nga kaq shumë baktere tashmë. Kjo është arsyeja pse ka të ngjarë që ju të keni një sistem më të fortë imunitar kur të arrini atë moshë. Thjesht duhet të siguroheni që akoma po hani ushqimin e duhur dhe po flini mjaftueshëm.

10.Shija juaj personale do të ndryshojë.

Shija juaj vdes ndërsa plakeni. Dhe jo domosdoshmërisht rigjenerohet. Ky është vetëm një fakt. Kjo është arsyeja pse ushqimi që dikur mund të jete dukur me i shijshëm, përfundimisht nuk do te jete njesoj kur të mbushni 40 vjeç./ CNA.al


Share

Komente