11 për qind e zviceranëve i janë ekspozuar ujit të kontaminuar me Klorothalonil

Shpërndaje lajmin

Nivelet e kimikatit Klorothalonil që tejkalojnë 0.1 mikrogram për litër janë zbuluar në ujin e përdorur nga rreth 700,000 njerëz në Zvicër, raportoi RTS.
Klorothalonili është një kimikat që gjendet në fungicidet që përdoret për të mbrojtur të korrat, për të ruajtur drurin dhe për t’u dhënë ngjyrave veti antifungale. Në mënyrë tipike, ndër tre agrokimikatet më të përdorura, përdoret shumë në prodhimin e kikirikëve, patateve dhe domateve, përcjell albinfo.ch.
Përdorimi i kimikatit u ndalua në Zvicër më 1 janar 2020. Megjithatë, është një kimikat shumë rezistent që hyn në tokë dhe në rrugët ujore.
Të dhënat e publikuara kohët e fundit të mbledhura midis 2019 dhe 2021 tregojnë se rreth 700,000 njerëz në Zvicër janë të ekspozuar çdo vit ndaj ujit që përmban më shumë se 0.1 mikrogram për litër. 700,000 përfaqësojnë rreth 11% të popullsisë në 18 kantonet që i kanë dërguar të dhëna qeverisë federale. Normat e ekspozimit ndaj kimikateve në 8 kantonet e tjera të Zvicrës nuk janë përfshirë, përcjell tutje albinfon.ch.
Popullsia në rrafshnaltën e Zvicrës, ku është bujqësia më intensive, është më e prekura, veçanërisht njerëzit në kantonet Aargau (24% e popullsisë), Schaffhausen (47%) dhe Solothurn (50%).
Në Zvicrën frëngjisht-folëse, Fribourg (17%), Vaud (14%) dhe Berna (10%) kishin nivelet më të larta të ekspozimit. Në Gjenevë, Neuchâtel dhe Valais, asnjë nga popullata nuk u ekspozua ndaj Klorothalonilit mbi nivelin 0.1 mikrogram për litër.
Kantonet Bazel, Baselstadt, Cyrih, Zug, Schwytz, Obwalden, Nidwalden, St. Gallen nuk raportuan nivelet e ujit të Klorothalonilit.
Klorothalonili është klasifikuar si një grup 2B “kancerogjen i mundshëm njerëzor” nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC), një divizion i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). Chlorothalonili ka qenë i lidhur me kanceret dhe tumoret e veshkave dhe të stomakut në kafshët laboratorike të ushqyera me dieta që përmbajnë Chlorothalonil. IARC ka një listë të gjatë të kancerogjenëve të mundshëm njerëzorë, të cilët përfshijnë papillomavirusin njerëzor, plumbin, melaminën (një lloj plastika e fortë) dhe perimet tradicionale aziatike turshi.
Pas ndalimit në vitin 2020, kompania kimike Syngenta kundërshtoi vendimin në Gjykatën Administrative Federale të Zvicrës (FAC). Pas dy vitesh e gjysmë, FAC ende nuk ka marrë një vendim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *