11 të mirat dhe të këqijat e të jetuarit në Zvicër

Shpërndaje lajmin

Zvicra është një destinacion jashtëzakonisht popullor për shtetasit e huaj, të tërhequr nga pagat e larta të vendit, cilësia e jetës, bukuria natyrore dhe ndoshta edhe gjithë ai djathë dhe çokollatë, përcjell albinfo.ch.
Gjithçka është e vërtetë, por ka edhe anën tjetër: gjëra të rëndësishme për të cilat çdokush që vendoset këtu duhet të dijë.
Meqenëse është gjithmonë mirë të përfundosh me një notë të lartë, le ta fillojmë këtë pasqyrë me aspektet negative të të jetuarit në Zvicër.
Kostoja e jetesës
Nuk është sekret që qytetet më të mëdha të Zvicrës, ato ku zakonisht vendosen të huajt, sepse aty mund të gjenden më shumë mundësi punësimi, janë ndër më të shtrenjtat në botë.
Studim pas studimi tregon se çmimet për shumicën e mallrave dhe shërbimeve të zakonshme si ushqimi, argëtimi dhe transporti publik në Cyrih dhe Gjenevë, dhe ndonjëherë edhe në Bazel, Bernë dhe Lozanë, janë më të larta se në shumicën e qyteteve të tjera të mëdha evropiane.
Megjithatë, nëse shikohet nga një këndvështrim tjetër, ka disa indikacione se, nëse merret parasysh fuqia blerëse e një banori mesatar në krahasim me kombet e tjera, Zvicra në fund të fundit mund të mos jetë aq e shtrenjtë.
Zvicerane-gjermane
Nëse zhvendoseni në pjesën frëngjisht ose italisht të Zvicrës, do t’ju duhet të mësoni gjuhën vendase – por ky shqetësim i veçantë ekziston sa herë që zhvendoseni në një vend të ri.
Sidoqoftë, nëse ndodh që të vendoseni në rajonet zvicerane-gjermane, zotërimi i gjuhës vendase mund të jetë një dhimbje koke e madhe, pasi nuk ka shumë të përbashkëta me gjermanishten “e rregullt” – siç kanë zbuluar shumë emigrantë nga ai vend, përcjell tutje albinfo.ch.
Burokracia
Për të qenë të drejtë, Zvicra nuk është i vetmi vend në faqen e dheut ku burokracia është e gjallë dhe e mirë, por zyrtarët zviceranë duket se e duan veçanërisht atë.
Rregulla dhe rregullore të ndryshme mikromenaxhojnë shumë aspekte të jetës së njerëzve dhe do t’ju duhet të trajtoni shumë dokumente rregullisht.
Pothuajse çdo gjë që bëni në Zvicër kërkon një grumbull dokumentesh – për shembull, duhet të regjistroheni dhe të çregjistroheni në bashkinë ose komunën tuaj sa herë që lëvizni.
Gjithashtu, në një kohë ose në një tjetër gjatë qëndrimit në Zvicër do t’ju kërkohet të provoni se ku jetoni, ose se nuk keni precedentë penalë, ose se nuk jeni duke u ndjekur për borxhe.
Secila prej tyre kërkon që ju të merrni një dokument zyrtar dhe të paguani gjithashtu për të, përcjell albinfo.ch.
Largësia
Zviceranët kanë një reputacion për të qenit të qëndrueshëm, veçanërisht ndaj të huajve.
Është e diskutueshme nëse kjo është e vërtetë apo jo për të gjithë zviceranët në të gjitha rajonet, por ka disa dëshmi që tregojnë se ky është rasti të paktën disa herë.
Siç tregoi një sondazh i lexuesve i kryer nga The Local në vitin 2021, zviceranët “u qasen miqësive në të njëjtën mënyrë që bëjnë gjithçka tjetër: ngadalë dhe me kujdes”.
Mbylljet e hershme
Kjo mund të mos jetë një prishje e marrëveshjeve, por shumë të huaj që lëvizin në Zvicër nga vende me një kulturë të shitjes me pakicë ’24/7′ janë të shokuar që praktikisht gjithçka mbyllet këtu pas orës 18:30 gjatë ditëve të javës dhe ditëve të tëra të dielave.
Bizneset zvicerane – duke përfshirë dyqanet – mund të hapen nga e hëna në të premte nga ora 6 e mëngjesit deri në 9 pasdite, dhe të shtunave deri në orën 18:00. Megjithatë, edhe brenda këtyre parametrave, është e rrallë të gjesh një dyqan që qëndron i hapur deri në orën 21:00.
Në të njëjtën mënyrë, të dielat janë “ditë të qeta” që do të thotë se bari nuk mund të kositet dhe aktivitetet e tjera të zhurmshme janë jashtë kufijve në këtë ditë.
Megjithatë, mund të jeni më dashamirës ndaj këtyre rregullave nëse e dini se ato rrjedhin nga “ana pozitive” e Zvicrës: ekuilibri jetë-punë (shih më poshtë).
Tani le të kalojmë te disa nga avantazhet e të jetuarit në Zvicër.
Përveç pagave të larta dhe cilësisë së lartë të jetës, këto janë përfitimet që mund të prisni:
Bukuri pothuajse kudo
Ka shumë pak vende kudo në Zvicër që nuk mund të përshkruhen si “piktoresk”, “të çuditshme” ose “mahnitëse”.
Pavarësisht nëse jeni duke vizituar qytete, fshatra apo male, gjithçka rreth jush do të jetë… po, piktoreske, dhe ka shumë të ngjarë gjithashtu shumë e pastër.
Dhe meqenëse Zvicra është e vogël dhe kompakte, nuk keni nevojë të udhëtoni shumë ose gjatë për ta gjetur veten të rrethuar nga …natyra mahnitëse.
Infrastruktura
Zvicra ka një infrastrukturë të zhvilluar mirë, me rrugë të shkëlqyera, lidhje Wi-Fi, telekomunikacion, hekurudha dhe sisteme të tjera që janë jetike për zhvillimin dhe prosperitetin ekonomik të një vendi.
Kur “gjithçka funksionon”, jeta bëhet më e lehtë dhe më e përshtatshme – edhe nëse dyqanet mbyllen herët!
Lëvizshmëria
Zvicra ka një rrjet të dendur trenash, autobusësh dhe tramvajesh, që do të thotë se nuk është e nevojshme të zotëroni një makinë për të udhëtuar nga pika A në pikën B.
Vërtet, transporti publik zviceran nuk është i lirë, por sondazhe të ndryshme ndërkombëtare e kanë renditur atë ndër më të mirët, më të përpiktët dhe më të pastërt në Evropë.
Bilanci jetë-punë
Po, zviceranët punojnë shumë, por ata nxjerrin edhe një sërë përfitimesh nga punësimi i tyre.
Midis tyre janë pushimet vjetore dhe të dhembshurisë, si dhe ligji i punës i Zvicrës që mbron fuqinë punëtore nga keqtrajtimi.
Gjithashtu, shumë kompani u ofrojnë punonjësve të tyre një marrëveshje kolektive të favorshme të negociuar me sindikatat, e cila mbron pagat dhe kushtet e tyre të punës.
Formimi profesional
Zvicra shkëlqen në fushën e “praktikave”.
Arsimi i detyrueshëm përfundon në Zvicër në moshën 16 vjeç, kur studentët kanë një zgjedhje midis të shkuarit në universitet ose të zgjedhin për një arsim dhe trajnim profesional trevjeçar (AFP).
Më shumë se dy të tretat zgjedhin një shteg të AFP-së, një program tre-vjeçar, me dy drejtime, që përfshin dy ditë në një shkollë profesionale dhe tre ditë marrjen e një trajnimi në punë në sektorin e tyre të zgjedhur.
Ai përfshin një sërë fushash si biznesi dhe komerciali, administrata, shitja me pakicë, turizmi, ndërtimi, teknologjia e informacionit, artet, shërbimet e mirëqenies, si dhe profesione të ndryshme – në të gjitha, 230 profesione, sipas platformës Educationsuisse.
Demokraci
Sistemi i demokracisë së drejtpërdrejtë në bazë të Zvicrës është unik në botë.
Guri themeltar i demokracisë zvicerane është përdorimi i rregullt i referendumeve, në të cilat qytetarët votojnë për të gjitha llojet e çështjeve politike lokale, kantonale dhe kombëtare.
Ata gjithashtu mund të krijojnë ligje të reja dhe të ndryshojnë Kushtetutën e vendit duke sjellë propozime dhe nisma të ndryshme në kutinë e votimit.
E gjithë kjo do të thotë që zviceranët marrin atë lloj qeverisjeje dhe shteti që ata vetë zgjedhin të kenë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.