28.4% e mjekëve në Zvicër janë mbi 60 vjeç

0
Shpërndaje lajmin

Që nga 31 dhjetori 2021, Zvicra kishte 17,233 praktika mjekësore dhe qendra ambulatore, tha të martën Zyra Federale e Statistikave (FSO). Ata arritën gjithsej 19,004 pozicione ekuivalente me kohë të plotë.
Një përqindje prej 28.4% e mjekëve aktivë në praktikat mjekësore dhe qendrat ambulatore ishin të moshës 60 vjeç e lart. Kjo përqindje arriti në 25.5% në praktikat dhe qendrat e kujdesit parësor dhe arriti në 29.8% në praktikat dhe qendrat e specializuara ose me ofertë të përzier, shkruan RTS.
Në fund të vitit 2021, praktikat mjekësore dhe qendrat ambulatore punësonin 44,3% mjeke femra. Megjithatë, ata përfaqësonin 60.7% të mjekëve të moshës nën 45 vjeç, krahasuar me 39% të mjekëve të moshës 45 vjeç e lart.
Në mjekësinë parësore, numri e grave arriti në 47.9%. Në praktikat e specializuara të mjekësisë dhe me ofertë të përzier, pesha e tyre ishte përkatësisht 41.8% dhe 44%, përcjell albinfo.ch.
Në vitin 2021, në dymbëdhjetë kantone, praktikat mjekësore dhe qendrat ambulatore patën mundësinë e bashkimit me regjistrin elektronik të pacientëve (EPR). Në Zvicrën frëngjisht-folëse, ky ishte rasti në kantonet Fribourg, Gjenevë, Jura, Vaud dhe Valais.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *