40 C: Zvicra pret një valë tjetër të nxehtë

Shpërndaje lajmin

Ditët e nxehta do të nisin të mërkurën, sipas Meteo News, ku parashikohen temperatura deri në 30 gradë Celsius. Temperaturat pritet të rriten deri në të paktën 35 gradë Celsius, megjithëse mund të goditen edhe 40 gradë Celsius, transmeton albinfo.ch.
“Në varësi të modelit të motit, mund të bëhet shumë nxehtë drejt fundjavës, kështu që kufiri i 35 gradëve mund të tejkalohet patjetër”, tha zëdhënësi i Meteo News, Klaus Marquardt.
“Në rastin më të keq, mund të pritet 40C”. Arsyeja e valës së të nxehtit është një lartësi e ulët e cila po sjell ajër të nxehtë në të gjithë Gadishullin Iberik dhe Afrikën Veriore. Pjesa më e madhe e Portugalisë është goditur nga zjarret këtë muaj pasi temperaturat në të 40-at janë parë në të gjithë vendin.
Nuk do të ketë pushim nga moti i ngrohtë deri në fund të javës së ardhshme, me temperatura që do të rriten në fundjavë. “Kulmi me temperatura mbi 35 gradë pritet të hënën ose të martën javën e ardhshme. Në Bazel, për shembull, midis 37 dhe 38 gradë janë mjaft të mundshme”, tha Marquardt. “Modelet nuk janë ende në marrëveshje të plotë për rrjedhën, kohëzgjatjen dhe shtrirjen e kësaj”.
Cilat janë pasojat e valës së të nxehtit?
Siç raportoi The Local tashmë në qershor 2022, akullnajat zvicerane tani po shkrihen më shpejt se zakonisht, pjesërisht për shkak të valës së hershme të të nxehtit në maj. Por ka më shumë.
Hidrologu Massimiliano Zappa paralajmëron gjithashtu se temperaturat aktuale shumë të larta dhe mungesa e shiut mund të përshpejtojë thatësirën në gjithë Zvicrën, veçanërisht pasi lumenjtë dhe përrenjtë zviceranë “kanë një prurje më të ulët se mesatarja e viteve të mëparshme”.
Racionimi i ujit mund të bëhet i pashmangshëm, tha ai. “Në Spanjë dhe në Italinë e Jugut, për shembull, njerëzit dinë të kalojnë me pak ujë, sepse janë edukuar për të përmbushur nevojat e tyre të përditshme me më pak. Por kjo nuk është pjesë e mentalitetit zviceran”, tha Zappa. Vala e të nxehtit gjithashtu mund të ndikojë në instalimet hekurudhore si dhe pajisjet elektronike, sipas gazetës Le Temps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.