42% e çokollatave të huaja, në tregun zviceran

Shpërndaje lajmin

Ekziston një mënyrë për të ditur se Pashkët janë afër në Zvicër. Raftet janë të mbushura me lepurushë pafund me çokollatë. Por, një numër në rritje i tyre po importohen nga jashtë. Kjo është sipas organit të industrisë zvicerane të çokollatës Lidhja e jashtme ChocoSuisse, e cila publikoi sot shifrat e tyre vjetore, njofton albinfo.ch.
Pjesa e çokollatës së huaj në tregun zviceran është rreth 42%. Në vitin 2011, pjesa e tregut zviceran që zotërohej nga importuesit ishte vetëm 34%.
Duket se një pjesë e kësaj është për shkak të rritjes së konsumit të çokollatës së importuar – nga 4 kilogramë në 4,7 kilogramë për frymë. Tjetra është rënia e konsumit të çokollatës zvicerane në Zvicër nga 8 në 6.6 kilogramë për frymë në dekadën e fundit.
Nuk duhet të nxitojmë të heqim dorë nga çokollata zvicerane ose të deklarojmë se shijet zvicerane kanë ndryshuar. Grupi i industrisë thotë se çmimi mund të ketë të bëjë me të.
Nëntorin e kaluar Parlamenti ra dakord të mbajë tarifat në fuqi për sheqerin e importuar me zemërimin e industrisë së çokollatës. Kjo ka bërë që lëndët e para, e për pasojë çokollata dhe lepurushët të jenë më të shtrenjta.
“Kjo vetëm rrit kostot e prodhimit në Zvicër me 1-2% të pagave dhe u jep importeve të huaja një avantazh të mëtejshëm në kosto”, shkruan organi i industrisë. /Albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published.