January 28, 2022

42% e grave në Zvicër kanë përjetuar dhunë në familje

Shpërndaje lajmin

Rreth 42% e grave në Zvicër kanë përjetuar dhunë në familje – dhe 24% e burrave, sipas një sondazhi.

Studimi përfaqësues, i kryer nga qendra kërkimore Sotomo në vjeshtën e vitit 2021 për një organizatë ombrellë të strehimoreve të grave në Zvicër dhe Lihtenshtajn, u zhvillua midis më shumë se 3,500 njerëzve. Ai shqyrtoi të gjitha format e dhunës: fizike, psikologjike dhe seksuale.

Më të prekurat janë femrat nga mosha 26 deri në 45 vjeç, përcjell albinfo.ch.

Meqenëse nuk ka studime të tjera gjithëpërfshirëse të këtij lloji për një periudhë të gjatë kohore, rezultatet duhet të konsiderohen të izoluara si një vlerësim fillestar i situatës, thanë autorët e studimit.

Në total, 15% e të anketuarve thanë se kishin qenë të dhunshëm të paktën një herë. Arsyet më të zakonshme të dhëna ishin: alkooli dhe përvoja personale e dhunës, si dhe posesiviteti dhe një “pikëpamje tradicionale” e grave.

Pothuajse 40% e të anketuarve thanë se dyshonin për dhunë në familje në rrethin e tyre personal. Tetë nga dhjetë thanë se e shihnin dhunën në familje si një problem shoqëror dhe rreth të njëjtës shifër mendonin se duhet bërë më shumë kundër dhunës në familje në nivel politik.

Situatë e rëndë 

Rezultatet e studimit dhe numri i lartë i fundit i femicideve këtë vit (25 deri në tetor 2021, sipas raportit) tregojnë për një situatë serioze, thuhet në një deklaratë.

Femicidet ishin përshkallëzimi maksimal i dhunës me bazë gjinore, thanë autorët.

Në fillim të këtij viti, qeveria zvicerane miratoi zyrtarisht një raport që përcaktonte axhendën e vendit për parandalimin e përshkallëzimit të dhunës ndaj grave. Ky ishte raporti i parë zyrtar kombëtar mbi dhunën ndaj grave.

Zvicra ratifikoi Konventën e Këshillit të Evropës për Parandalimin dhe Luftimin e Dhunës ndaj Grave dhe Dhunës në Familje (Konventa e Stambollit) në vitin 2018.

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published.