A do të lejohet transferimi i armëve zvicerane në Ukrainë?

Shpërndaje lajmin

Një Komision Parlamentar Zviceran votoi të martën për të kërkuar një ndryshim në ligjet e vendit për të lejuar që materiali i tij i luftës të transferohet përmes vendeve të treta në Ukrainë, përcjell albinfo.ch.
Zvicra deri më tani nuk ka refuzuar të lejojë vendet që mbajnë armë të bëra nga Zvicra të eksportojnë atë në Ukrainën e shkatërruar nga lufta, në përputhje me ligjet e rrepta të saj
Sipas Ligjit për Materialin e Luftës në Zvicër, kërkesat e eksportit nuk mund të miratohen nëse vendi marrës është në një konflikt të armatosur ndërkombëtar.
Por Komiteti i Politikave të Sigurisë së Parlamentit vendosi të martën, me 14 vota në favor dhe 11 kundërshtuan, për të mbështetur një mocion për të kërkuar një ndryshim të ligjit për të bërë të mundur transferime të tilla.
Kjo lëvizje e mbajtur duhet të jetë e mundur të revokohen deklaratat e jo-reexport, të cilat vendet që blejnë armë zvicerane duhet të nënshkruajnë, “në rastet kur ka një shkelje të ndalimit ndërkombëtar për përdorimin e forcës, dhe konkretisht në rastin e Rusisë- Lufta e Ukrainës”, tha Komisioni në një deklaratë.
Qeveria zvicerane ende mund të vendosë të vazhdojë të ndalojë transferimin e armëve zvicerane në rastet kur shfuqizimi i deklaratës jo-reexport paraqiste rreziqe “të mëdha” për politikën e jashtme zvicerane, tha ai.
Parlamenti i plotë ka të ngjarë të duhet të japë miratimin e tij para se të mund të zbatohet ndryshimi.
Komisioni shqyrtoi dy propozime për mënyrën e ecjes përpara.
Një lëvizje përfshinte revokimin e deklaratës jo-reexport në rastet kur të paktën dy të tretat e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara përcakton se ka pasur një përdorim të paligjshëm të forcës.
E dyta kërkon një ligj të urgjencës që do të bënte deklarata të pavlefshme dhe të pavlefshme pa reexport në çdo rast kur përcaktohet materiali i luftës po shkon në Ukrainë në kontekstin e Luftës Ruse-Ukrainë.
Një ndryshim i tillë duhet të vihet me shpejtësi, dhe duhet të mbetet në vend deri në fund të vitit 2025, thuhet në deklaratë.
“Një shumicë e komisionit konsideroi se Zvicra duhet të kontribuojë në sigurinë evropiane, e cila kalon në ndihmë më të rëndësishme për Ukrainën”, tha ajo.
Deklarata thoshte se një pakicë e komisionit ka shprehur shqetësimin se transferimi i materialit të luftës zvicerane në Ukrainë mund të rrezikojë statusin neutral të Zvicrës.
Por shumica kishte përcaktuar se ndryshimi i propozuar mund të kryhej në përputhje me neutralitetin zviceran, “pasi nuk lejon direkt eksportet e materialit të luftës në zonat në konflikt”, tha ajo.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *