A do të përballet Zvicra me një krizë energjie këtë dimër?

0
Shpërndaje lajmin

Dimrin e kaluar njerëzit në Zvicër kishin frikë se mos kishin mjaftueshëm gaz, pjesa më e madhe e të cilit vinte nga Rusia, për të ngrohur shtëpitë e tyre.
Situata këtë dimër duhet të jetë më e mirë, thonë ekspertët, duke shtuar se Zvicra ende duhet të investojë shumë më tepër për të siguruar një kalim afatgjatë të energjisë nga lëndët djegëse fosile në burimet e rinovueshme.
Deri më tani, qeveria zvicerane ka vendosur të mos nisë një fushatë të madhe të kursimit të energjisë që synon publikun, por ajo mbetet në gatishmëri për të vepruar nëse çmimet shpërthejnë ose oferta zvogëlohet. Varësia nga gazi rus është zëvendësuar kryesisht, por pasiguritë mbeten.
Sipas Zyrës Federale Zvicerane të Energjisë (SFOE), tregjet e energjisë mbeten të paqëndrueshme dhe “çmimet po reagojnë fuqishëm ndaj pasigurive të reja”. Alarmi nuk është hequr, vazhdon SFOE, dhe “fushata mund të vendoset nëse situata e furnizimit me energji do të përkeqësohej”, veçanërisht në rast të temperaturave të ulëta të vazhdueshme.
Megjithatë, Marc Müller Lidhja e jashtme, një konsulent dhe specialist për tranzicionin e qëndrueshëm të energjisë, mendon se një krizë energjie nuk ka gjasa, “edhe nëse është jashtëzakonisht i ftohtë”.
Ai tha për SWI se Evropa kishte bërë një tranzicion të jashtëzakonshëm nga gazi i lirë rus dhe termocentralet bërthamore franceze po punonin mirë duke furnizuar Zvicrën me energji elektrike, gjë që nuk ishte rasti vitin e kaluar, transmeton albinfo.ch.
Zvicra është shumë e varur nga importet e energjisë elektrike dhe gazit. Për gazin, ai është plotësisht i varur, vëren SFOE. Në vitin 2020, Zvicra e merrte pothuajse gjysmën e gazit të saj nga Rusia.
Müller thotë se e vetmja arsye që popullsia nuk duhej të përballej me ndërprerjet e energjisë dimrin e kaluar ishte sepse moti ishte më i butë se zakonisht.
Tani situata është ndryshe. Evropa ka investuar shumë në importimin e gazit të lëngshëm (LNG) nga Shtetet e Bashkuara dhe Katari për të zëvendësuar gazin natyror nga Rusia, tha ai.
Por kjo duhet të shndërrohet nga forma e lëngshme në gaz.
“Duhet të ketë shumë anije dhe infrastrukturë në porte që të jetë në gjendje të transformojë gazin e lëngshëm në anije në gaz natyror në tubacione. Nuk kishim infrastrukturën për ta bërë këtë vitin e kaluar. Është absolutisht mbresëlënëse reaktiviteti i industrisë evropiane të jetë në gjendje të ndërtojë këtë infrastrukturë kaq shpejt, në një nivel që kompenson pothuajse plotësisht importet ruse”.
Çmimet, megjithatë, janë rritur, siç e dinë mirë konsumatorët e shtrydhur. Në Zvicër, ato janë rritur me më shumë se 25% që nga marsi 2022.
“E gjithë kjo infrastrukturë kushton shumë, gazi i lëngshëm kushton më shumë se gazi rus dhe globalisht tregu i energjisë është nën presion”, shpjegon Müller. “Ne nuk jemi në një situatë emergjente, por kemi probleme të forta të qëndrueshme që duhet t’i zgjidhim”.
Zyra zvicerane e energjisë ka bërë thirrje për një ulje vullnetare prej 15% të konsumit të gazit këtë dimër, në përputhje me një përpjekje të BE-së për të ndihmuar në shmangien e mungesave.
“Në vendin tonë, gati dy të tretat e konsumit vjetor të gazit shkon për ngrohjen e ndërtesave gjatë sezonit të dimrit, i cili zgjat nga fillimi i tetorit deri në fund të marsit,” thuhet në një deklaratë për shtyp Lidhje e jashtme më 22 shtator.
“Vullnetare Objektivi i kursimit 15% zbatohet gjatë këtyre muajve të konsumit të lartë dhe duhet të arrihet përmes masave vullnetare në familje, industri, shërbime dhe administratë publike”.
Për ndërtesat që ngrohen me gaz, kjo është e lehtë nëse e ulni termostatin, thotë Müller.
“Çdo shkallë që ulni, kurseni 7% të energjisë. Pra, nëse ngrohni apartamentin tuaj në 22°C dhe shkoni në 21°C, kurseni 7%, dhe nëse shkoni në 20°C, kurseni 15%”, shpjegon ai. “Kjo funksionon kur ndërtesa juaj është e izoluar mirë, por nëse jetoni në një ndërtesë të vjetër dhe shkoni nga 21°C në 19°C, keni ftohtë”.
Müller thekson se masat e kursimit të energjisë të zbatuara dimrin e kaluar në fakt nuk kanë kursyer aq shumë.
“Nëse vërtet duam të reduktojmë konsumin tonë të energjisë, nuk mjafton të themi vetëm të ulim temperaturën”, tha ai.
“Nëse duam më shumë siguri energjetike në Zvicër, duhet të izolojmë ndërtesat, të ndërtojmë energji të rinovueshme dhe kjo kërkon 20 deri në 30 vjet. Shumica e njerëzve në Zvicër e kanë kuptuar se ne duhet të investojmë shumë më shumë dhe të shkojmë shumë më shpejt me tranzicionin e energjisë, por ne do t’i shohim efektet vetëm pas dhjetë deri në 15 vjetësh. Ndërkohë, ne mbetemi super të varur nga Evropa dhe jemi shumë me fat që Evropa bëri investimin e duhur dimrin e kaluar”, u shpreh Müller./Albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *