A duhet të kem një ngjitës CH në veturën time kur të largohem nga Zvicra?

Shpërndaje lajmin

Mund të habiteni kur mësoni (ose ndoshta jo, pasi kjo është Zvicra, ku ka ligj praktikisht për gjithçka), se ngjitësi CH është një kërkesë, jo një opsion.
Neni 45 i OETV (Urdhëresa për kërkesat teknike për mjetet rrugore) thotë qartë se të gjitha mjetet motorike duhet të vendosin ngjitësin ovale bardh e zi kur largohen nga territori i tyre, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Sipas këtij legjislacioni, të gjitha automjetet, përfshirë motoçikletat, kamionët dhe rimorkiot që udhëtojnë jashtë vendit “duhet të kenë një shenjë dalluese të kombësisë, d.m.th. afishe CH, e dukshme në pjesën e pasme të mjetit”.
Me fjalë të tjera, ashtu siç duhet të keni një dëshmi të kombësisë suaj kur largoheni nga vendi, po ashtu duhet të keni edhe makinën tuaj. Thjesht ji mirënjohës që pasaporta ose karta e identitetit të mbahen në dorë dhe jo të ngjitura në pjesën e pasme.
Për të qenë të qartë, ky legjislacion vlen vetëm për makinat që udhëtojnë jashtë vendit; nëse nuk largoheni fare nga Zvicra, ngjitësi nuk është një kërkesë.
Në fakt, për të qenë të drejtë, zviceranët nuk mund të fajësohen plotësisht për këtë rregull, përcjell tutje albinfo.ch.
Ky detyrim buron nga Konventa e Vjenës për Trafikun Rrugor, miratuar në vitin 1968, të cilën e ka ratifikuar edhe Zvicra.
“Ky traktat ndërkombëtar parashikon mundësinë e integrimit të shenjës dalluese të kombësisë në targën e regjistrimit”, sipas organizatës së automobilizmit Touring Club Suisse (TCS).
Duket, për arsye që nuk dimë, se kryqi i kuq që është i stampuar në të gjitha pllakat “nuk i plotëson kërkesat e Konventës, kështu që nuk njihet si një shenjë dalluese”, shtoi TCS.
Prandaj, “ngjitësja CH mbetet e detyrueshme”.
Çfarë formati duhet të ketë ngjitësi?
Kështu thotë ligji:

Lartësia x gjerësia e ovalit: 11.5 x 17.5 cm
Lartësia x gjerësia e shkronjave: 8 x 4 cm
Trashësia e vijës: 1 cm

Kjo do të thotë që versionet më të vogla të ngjitëses që ndonjëherë shihni në makina nuk janë në përputhje.
Po në lidhje me vendosjen?
Edhe kjo rregullohet me ligj:
Ai duhet të ngjitet në pjesën e pasme të mjetit, horizontalisht në boshtin e tij kryesor, midis 20 cm dhe 1,50 m nga toka, në varësi të llojit të mjetit.
Gjithashtu duhet të jetë qartësisht i lexueshëm dhe i papenguar.
Një pikë e rëndësishme për t’u mbajtur parasysh është se ndërsa ju vetë mund të keni dy pasaporta, makina juaj nuk mund të jetë me shtetësi të dyfishtë dhe të ketë ngjitëse të tjera. Nëse banon përgjithmonë në Zvicër, duhet të mbajë vetëm shenjën CH.
Ku mund t’i blini këto ngjitëse?
Ato mund të blihen për rreth 5 franga në vende të ndryshme, të tilla si stacionet e karburantit, seksionet e automobilave të dyqaneve të pajisjeve si Hornbach dhe Jumbo, ose seksionet e bëra vetë të Coop dhe Migros.
Cilat janë gjobat për vozitje pa afishe jashtë vendit?
Nuk ka të dhëna zyrtare për këtë, por sipas TCS, “ne njohim persona që janë gjobitur gjatë qëndrimit jashtë vendit për mungesë të shenjës dalluese në pjesën e pasme të automjetit të tyre. Prandaj, respektimi i ligjit bën të mundur shmangien e surprizave të pakëndshme jashtë vendit”.
A është ngjitësi CH i vetmi që kërkohet të ngjitet në një makinë zvicerane?
Për udhëtime të huaja, po.
Por, nëse vozitni në autostradat e Zvicrës, duhet të keni një ‘vinjetë’ në xhamin tuaj. Kushton 40 franga.
Vinjeta duhet të zëvendësohet çdo vit nga 1 janari, ndërsa ngjitësja CH është e vlefshme për gjithë jetën – e makinës, jo e juaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *