A duhet të kryejnë shërbimin ushtarak shtetasit e natyralizuar zviceranë?

Shpërndaje lajmin

Shumë të huaj pyesin pse Zvicra, e cila nuk ka luftuar në kohët moderne, ka nevojë për një ushtri në radhë të parë.
Por prania ushtarake është e kudondodhur në Zvicër, duke u shtrirë përtej thikave praktike të ushtrisë zvicerane, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Të gjithë burrat zviceranë të aftë për punë nga mosha 18 deri në 30 vjeç kërkohet të shërbejnë në forcat e armatosura ose në alternativën e saj, shërbimin civil. Shërbimi ushtarak për gratë është vullnetar dhe ato që zgjedhin ta bëjnë këtë do të jenë të kënaqur të dinë se mund të veshin të brendshme të reja dhe të rehatshme të krijuara vetëm për to.
Pasi të bëheni shtetas zviceran dhe të jeni midis moshës 18 dhe 30 vjeç, mund të prisni të rekrutoheni. Kjo ishte një përvojë e një prej lexuesve tanë, Dr. Robert Schinagl nga SHBA, i cili tha se që kur u natyralizua, “ushtarakët po përpiqeshin të më rekrutonin për shërbimin kombëtar”.
Po sikur të jeni me shtetësi të dyfishtë?
Në përgjithësi, të kesh një shtetësi tjetër përveç asaj zvicerane nuk do të të përjashtojë nga shërbimi ushtarak në Zvicër.
Megjithatë, ekziston një përjashtim: detyrimi për të shërbyer do të hiqet, me kusht që të mund të tregoni se i keni përmbushur detyrat tuaja ushtarake në vendin tjetër të origjinës.
Nëse jeni zviceran (i natyralizuar ose jo) që jetoni jashtë vendit, nuk ju kërkohet të shërbeni në ushtri në Zvicër, megjithëse mund të regjistroheni vullnetarisht, përcjell tutje albinfo.ch.
Por prisni, ka edhe më shumë
Në rast se ju duhet të shërbeni, por për ndonjë arsye nuk mundeni, nuk jeni të gatshëm.
Nëse ushtria nuk ju merr, taksat do t’ju marrin.
Nëse nuk jeni i aftë për shërbim, ose nëse bëni pjesë në kategorinë e shtetasve të dyfishtë që kanë shërbyer në forcat e armatosura të huaja (siç u përmend më lart), do t’ju duhet të paguani të ashtuquajturën Taksë të Përjashtimit të Shërbimit Ushtarak.
Ju duhet ta paguani atë nga mosha 19 vjeçare deri sa të mbushni 37 – me kusht që, sigurisht, të bëheni zviceran gjatë kësaj kohe.
Kjo taksë vjetore arrin në 3 për qind të të ardhurave tuaja të tatueshme, ose një minimum prej 400 frangash.
Po sikur të kryeni shërbimin e Mbrojtjes Civile në vend të ushtrisë?
E prezantuar në vitin 1996, kjo është një alternativë ndaj ushtrisë, e destinuar fillimisht për ata që kundërshtonin shërbimin ushtarak për arsye morale. Aty shërbimi është më i gjatë se në ushtri, nga mosha 20 deri në 40 vjeç
Megjithatë, shërbimi civil e ka dëshmuar aftësinë e tij gjatë valës së parë të pandemisë së koronavirusit, kur rreth 4,000 vullnetarë civilë po mbështesnin shërbimet e urgjencës dhe spitalet.
Nëse jeni pjesë e shërbimit të mbrojtjes civile, ju keni të drejtën e një zbritjeje nga tatimi vjetor i përjashtimit nga shërbimi ushtarak. Për çdo ditë që keni punuar për mbrojtjen civile, mund ta zbritni këtë taksë me 4 për qind.
Kjo faqe interneti (në gjermanisht, frëngjisht dhe italisht) shpjegon se si të aplikoni për Shërbimin Civil.
A ju skualifikon nga shërbimi ushtarak shërbimi si Garda Papale e Vatikanit?
Provë e mirë, por jo.
Ata nuk janë ushtarë, por pjesë e policisë së qytetit të Vatikanit.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *