A duhet të shqetësohemi për COVID këtë dimër?

0
Shpërndaje lajmin

Varianti i ri EG.5 – i quajtur Eris – është një degë e Omicron. Organizata Botërore e Shëndetësisë aktualisht e klasifikon atë si një variant me interes.
Qendra MRC-Universiteti i Glasgow për Kërkimin e Viruseve ka luajtur një rol kyç në monitorimin e varianteve të reja të sëmundjes gjatë gjithë pandemisë. Prof Massimo Palmarini, i cili drejton qendrën, thotë se nuk është shumë i shqetësuar për atë që po sheh, por është e rëndësishme që mbikëqyrja të vazhdojë.
“Varianti i ri nuk duket se ka dallime dramatike nga ai i mëparshmi, por nuk do të thotë se nuk është i rëndësishëm”, thotë ai, për BBC.
Ai thotë se ekziston një shqetësim se nëse mbikëqyrja shkurtohet shumë, do të jetë e vështirë të parashikohet se cilat variante mund të shfaqen dhe cilat do të jenë më shqetësuese se të tjerët.
Sipas organit kombëtar të shëndetit publik të Skocisë, pandemia tani është në një “fazë më të qetë”, përcjell albinfo.ch.
Kjo do të thotë se nga fundi i këtij muaji, testimi do të zvogëlohet. Në vend të kësaj, nëse keni simptoma, do të testoheni në të njëjtën mënyrë siç monitorohen sëmundjet e tjera infektive.
Ndërkohë, këshillat e reja nga Komiteti i Përbashkët për Vaksinimin dhe Imunizimin (JCVI) do të thotë se programi përforcues i vaksinës Covid gjithashtu po zvogëlohet, shkruan BBC.
Dr Antonia Ho, një konsulente e sëmundjeve infektive dhe pedagoge e lartë klinik në QMR – Qendra për Kërkimin e Viruseve thotë: “Ne nuk kemi vërtet një kuptim të mirë të asaj që po ndodh në komunitet sepse nuk kemi shumë në mënyrën e mbikëqyrjes së komunitetit dhe kryesisht testimi nuk po ndodh më. Ky është një shqetësim nga pikëpamja kërkimore për sa i përket aftësisë për të parë për variante potencialisht më kërcënuese”, përcjell albinfo.ch.
Paralajmërimi kryesor teksa i afrohemi dimrit është të mos jemi shumë të vetëkënaqur. Marrja e vaksinave gjatë fushatës përforcuese të pranverës për mbi 75 vjeç ra ndjeshëm. Dhe vjeshtën e kaluar vetëm rreth 50% e punonjësve të kujdesit shëndetësor dhe social erdhën për një injeksion.
Dr Ho thotë se mbrojtja është forma më e mirë për një tjetër dimër vërtet të vështirë.
“Dimrin e kaluar, ne përjetuam presion të madh nga RSV (virusi sincicial i frymëmarrjes), gripi dhe Covid dhe unë do të parashikoja shumë të njëjtën gjë. Shpesh shohim përvojën e Australisë dhe ata kanë pasur një tjetër sezon të ngjeshur të gripit. Këtë vit ata kanë parë shumë grip B, i cili tenton të synojë fëmijët pak më shumë dhe 80% e pranimeve të tyre kanë qenë te fëmijët, kështu që ne mund të shohim një presion të vërtetë në shërbimet pediatrike për shembull”, u shpreh ajo, shkruan BBC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *