A duhet të ulen taksat për makinat elektrike?

0
Shpërndaje lajmin

Në kantonin Schwyz ju duhet të paguani më shumë taksa për makinat elektrike sesa për makinat me benzinë dhe naftë.
Kushdo që mbush makinën e tij me naftë ose benzinë në kantonin e Schwyz duhet të paguajë rreth 400 franga taksë për automjetet motorike në vit. Kushdo që drejton një makinë elektrike duhet të paguajë shumë më shumë: mesatarisht 650 franga në vit.
Arsyeja: Pesha dhe performanca e makinës luajnë një rol në llogaritjen e sotme të taksave të mjeteve motorike, shkruan SRF.
“Është e padrejtë që duhet të paguani më shumë taksa për një makinë elektrike sesa për një makinë ekuivalente me benzinë”, thotë Willi Kälin nga FDP.
Kështu ndëshkoni njerëzit që drejtojnë një makinë me emetim zero. Prandaj, Willi Kälin është në favor të një rishikimi të pjesshëm të ligjit për taksat e automjeteve. Ky rishikim do të rregullonte kriteret e vlerësimit.
Parlamenti kantonal miratoi rishikimin e pjesshëm në prill me 58 vota kundër 34. Ai i nënshtrohet një referendumi të detyrueshëm, përcjell albinfo.ch.
Për makinat e pasagjerëve dhe minibusët me motor elektrik nuk do të jetë më fuqia, por vetëm pesha e mjetit që përcakton masën e taksave të mjeteve motorike.
Në terma konkretë, kjo do të thotë: Një shofer i një e-Fiat më të vogël me performancë më të ulët tani do të duhet të paguajë 80 franga më pak në vit – shoferi i Teslës në një makinë sportive me shpejtësi të lartë dhe më të fuqishme do të merrte madje 1000 franga më lirë. Pikërisht kjo i zemëron kundërshtarët e rishikimit të pjesshëm, shkruan SRF.
Formula e re e llogaritjes favorizon të pasurit, kritikon politikanin SVP Max Helbling.
“Të themi troç, është një shabllon Tesla. Këto makina sportive me performancë të lartë preferohen masivisht.” Max Helbling është i bindur se familjet që kanë nevojë për një makinë më të madhe dhe më të rëndë janë në anën e humbur.
Willi Kälin nuk pajtohet me këtë llogaritje. Më në fund, taksat e mjeteve motorike për motorët me benzinë dhe naftë mbetën të njëjta. Dhe gjithsesi: edhe nëse një person i pasur blen një makinë elektrike, ata më pas po bëjnë aktivisht diçka për emetimet e dioksidit të karbonit.
“Dhe kjo duhet të shpërblehet, pavarësisht nëse ajo drejton një makinë sportive apo jo.”
Ka rreth 2,700 makina të regjistruara në kantonin e Schwyz, të cilat janë të pajisura me motorë elektrikë ose hidrogjen – kjo është vetëm dy përqind e gjysmë e të gjitha makinave në kanton. Duke rregulluar taksat e automjeteve, avokatët shpresojnë që më shumë njerëz të kalojnë në makina elektrike, përcjell albinfo.ch.
Max Helbling nuk beson se taksat më të ulëta të automjeteve po inkurajojnë gjithnjë e më shumë njerëzit të kalojnë në makina më miqësore me mjedisin. Diferenca me llogaritjen e re për makinat normale me motor nuk është aq e madhe.
Nëse makinat elektrike tatohen më lirë në të ardhmen, kantoni i Schwyz do të duhet të heqë dorë nga rreth 850,000 franga në vit. Paratë që do të mungonin në thesarin e shtetit, thotë kundërshtari Max Helbling. Mbështetësi Willi Kälin beson se ka mungesë të parave që kantoni mund të thithë.
Ulja e taksës së mjeteve motorike për makinat elektrike: Ajo që disa njerëz mendojnë se është e vonuar prej kohësh, të tjerë e shohin të panevojshme. FDP, GLP dhe PS janë pro, SVP dhe qendra janë kundër. Vendimi për ndryshimin e taksës së mjeteve motorike do të merret në kutinë e votimit më 22 tetor, shkruan SRF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *