A duhet Zvicra të arrijë marrëveshje për energjinë me BE-në?

0
Shpërndaje lajmin

Shefi i Swissgrid, Yves Zumwald, thotë në një intervistë me Neue Zürcher Zeitung se një marrëveshje për energjinë elektrike është absolutisht e nevojshme.
Albert Rösti ishte më i rezervuar në komentet e tij për NZZ: Ministri i Energjisë beson se një marrëveshje për energjinë elektrike me BE-në nuk është e nevojshme me asnjë çmim.
Zumwald tha për NZZ në lidhje me deklaratën e Rösti se “kjo është një deklaratë politike.”
Kjo nuk e ndryshon bindjen se marrëdhënia mes Zvicrës dhe BE-së në sektorin e energjisë elektrike duhet të normalizohet.
“Sot ne po shohim një shkëputje të Zvicrës nga tregu evropian i energjisë elektrike – dhe kjo jo vetëm që rrezikon stabilitetin e rrjetit, por gjithashtu e bën të vështirë integrimin e termocentraleve zvicerane në Evropë”, u shpreh ai, shkruan SRF.
Pa pjesëmarrje në rrjetin elektroenergjetik evropian, stresi në rrjetin e transmetimit në këtë vend do të rritet. Kjo e bën më të vështirë funksionimin e sigurt të rrjetit, sipas kreut të operatorit kombëtar të rrjetit.
Sipas Zumwald, operatorët e rrjetit evropian janë të gjithë në të njëjtën anije. Nuk ka dyshim midis operatorëve të rrjetit në Evropë se bashkëpunimi me Evropën është i nevojshëm në nivel teknik. “Ne jemi të lidhur fizikisht me Evropën nëpërmjet 41 linjave kufitare – dhe ne e operojmë rrjetin së bashku me partnerët tanë evropianë. “Është një ide shumë e keqe për të përjashtuar Swissgrid nga platformat dhe komitetet që ndihmojnë në mbajtjen e rrjetit të energjisë elektrike të qëndrueshme,” shpjegon shefi i Swissgrid për NZZ, përcjell albinfo.ch.
Është e mundur të lidhni kontrata me operatorë të huaj të rrjetit. Kjo u arrit me Italinë. Por edhe pas tre vjet negociatash, ata nuk kanë arritur në një zgjidhje me Francën, Gjermaninë dhe shtetet e tjera të BE-së, thotë Zumwald.
“Përveç kësaj, kontrata të tilla teknike thjesht sigurojnë që ne të mund të punojmë me operatorët e rrjetit në këto vende. Por kjo është një zgjidhje minimale absolute. Kjo është arsyeja pse ne jemi ende larg integrimit në tregun evropian” sqaron ai.
Një Zvicër me furnizim të vetë-mjaftueshëm me energji elektrike është gjithashtu një iluzion, tha Zumwald. “Sa më e madhe të jetë pavarësia e dëshiruar nga Evropa, aq më e shtrenjtë do të jetë”, shkruan SRF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *