A është koha e duhur për të menduar për blerjen e pronave në Austri?

0
Shpërndaje lajmin

Me rënien e fundit të çmimeve të shtëpive austriake, blerësit mund të kenë më shumë mundësi për të ndërtuar shtëpinë e tyre të ëndrrave në republikën alpine.
Një sondazh i Remax këtë javë zbuloi se shitjet e përgjithshme të pronave në të gjithë vendin kanë rënë me rreth 25 për qind, me 5.6 miliardë euro në shitje në gjysmën e parë të vitit 2023, krahasuar me 7.55 miliardë euro të parë në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, sipas TheLocal.at.
Të gjitha shtetet federale, përveç Burgenland-it, panë një rënie, por Salzburgu, Vorarlberg dhe Austria e Ulët kanë parë trende veçanërisht të mprehta zbritëse.
Vjena, ndërkohë, ka përjetuar një rënie më të mprehtë kudo në Evropë në vitet e fundit duke regjistruar një rënie prej 12.2 përqind në maj të vitit 2023 krahasuar me majin e vitit 2022, përcjell albinfo.
Tendenca rënëse e kryeqytetit ka vazhduar që atëherë.
Ekspertët thonë se një nga arsyet më të mëdha për këtë është pragu i lartë për depozitat në Austri, që do të thotë se shumë njerëz nuk mund të kualifikohen për një hipotekë.
Numri i hipotekave të lëshuara për familjet austriake ka rënë me më shumë se 60 për qind që nga fillimi i vitit 2022.
David Savasci, bashkëthemelues dhe CEO i Miracl, një ndërmjetës hipotekash me bazë në Vjenë, thotë se blerësit e mundshëm po goditen nga dy anë.
“Nga njëra anë ju keni këto udhëzime strikte dhe më pas nga ana tjetër, ju keni normat më të larta të interesit. Është bërë më e vështirë për shumë njerëz të blejnë një pronë dhe kjo është një nga arsyet kryesore për rënien e kërkesës”, ka thënë ai.
Në të njëjtën kohë kur blerja është bërë gjithnjë e më e paarritshme për më shumë njerëz në Austri, marrja me qira është gjithnjë e më shumë një opsion tërheqës.
Pronësia e shtëpisë në Austri, së bashku me vendet e tjera gjermanishtfolëse, është më e ulëta në Evropë, pjesërisht për shkak të banesave të subvencionuara, thotë Savasci – me një të katërtën e banorëve të Vjenës që jetojnë në një apartament në pronësi të qytetit.
Savasci thotë gjithashtu se ai pret që kufiri i qirasë i shpallur së fundmi, që do të fillojë në vitin 2024 dhe do të zgjasë për tre vjet, do të ndihmojë vetëm në përforcimin e tendencave të fundit për një kohë.
Për ata që mund të arrijnë të kualifikohen sipas rregullave strikte të hipotekave të Austrisë, tregu tani po e favorizon gjithnjë e më shumë blerësin.
“Blerësit kanë edhe një herë mundësinë për të negociuar me të vërtetë për çmimin,” thotë Savasci. “Ata nuk janë më vetëm një nga ofertat e shumta për të blerë të njëjtin vend.”
Thënë kështu, normat e interesit mbeten një variabël i paparashikueshëm, që do të thotë se blerësit mund të dëshirojnë të marrin në konsideratë një ndërmjetës hipotekor.
“Krahasimi i normave nëpërmjet një ndërmjetësi si Miracl është veçanërisht i vlefshëm tani, pasi secila bankë ofron avantazhe të ndryshme dhe normat po luhaten aq shumë në momentin që është praktikisht e pamundur për blerësit të organizojnë financimin më të mirë tani”, thotë Savasci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *