A është më e sigurt Zvicra se vendet e tjera në Evropë?

0
Shpërndaje lajmin

Sipas World Population Review, Zvicra është ndër 10 vendet më të sigurta në Evropë.
Siç shpjegon World Population Review, Zvicra ka shkallë relativisht të ulët të krimit.
“Njerëzit ndihen të sigurt duke ecur dhe duke qëndruar jashtë, madje edhe në zona të izoluara, në çdo kohë të ditës apo natës. Mundësitë për incidente terroriste janë gjithashtu të ulëta”, thuhet në raport, shkruan The Local.
Një tjetër, nga Indeksi i Jetës më të Mirë të publikuar nga Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD), tregon se “në Zvicër, 86% e njerëzve thonë se ndjehen të sigurt duke ecur vetëm gjatë natës, më shumë se mesatarja e OECD prej 74%”.
Më tej, “vrasjet (numri i vrasjeve për 100,000 banorë) zakonisht raportohen gjithmonë në polici. Sipas të dhënave më të fundit të OECD, shkalla e vrasjeve në Zvicër është 0.3, shumë më e ulët se mesatarja e OECD prej 2.6 dhe një nga më të ulëtat në OECD, përcjell albinfo.ch.
Pse Zvicra konsiderohet kaq e sigurt?
Ky është një lloj paradoksi, pasi armët e zjarrit janë po aq të përhapura këtu sa çokollata.
Vlerësohet se ka rreth 2.3 milionë armë në një vend me afro 8.9 milionë banorë, dhe megjithatë shkalla e krimit është e ulët.
Megjithatë, pavarësisht numrit të lartë të armëve në qarkullim, Zvicra është ende shumë e sigurt.
Pse është kjo?
Mund të shpjegohet, të paktën pjesërisht, me kulturën dhe mentalitetin zviceran.
Në përgjithësi, njerëzit këtu janë shumë të ndërgjegjshëm për sigurinë dhe jo-konfrontues.
Për ta, armët e zjarrit duhet të përdoren vetëm për qëllime mbrojtëse (si për shembull për të mbrojtur vendin e tyre nga pushtuesit), ose për të shtënat sportive, që është një aktivitet popullor në Zvicër. Për më tepër, për zviceranët, mbajtja e një arme vjen me një ndjenjë përgjegjësie ndaj sigurisë së tyre, si dhe ndaj sigurisë së njerëzve të tjerë, shkruan The Local.
Cilat krime janë më të zakonshme në Zvicër?
Sipas statistikave të policisë, vjedhjet janë jo vetëm veprat më të zakonshme në vend, por në vitin 2022 numri i tyre është rritur me më shumë se 14% në krahasim me një vit më parë.
Incidencat e vjedhjeve të automjeteve janë gjithashtu të larta, megjithëse më pak u raportuan në vitin 2022 sesa një dekadë më parë.
Cilat rajone zvicerane janë më të sigurta (dhe më pak të sigurta)?
Si për sa i përket krimit të dhunshëm, ashtu edhe vjedhjeve, Basel-Land mban rekordin e palakmueshëm si kantoni më i rrezikshëm i Zvicrës.
Në kategorinë e krimeve të dhunshme, Bazel regjistroi 13.9 raste për 1000 banorë.
Për krahasim, dy kantonet e tjera të Zvicrës me qytete të mëdha – Gjeneva dhe Cyrihu – raportuan përkatësisht 7.2 dhe 6.8 shkelje për 1000, në këtë kategori.
Sidoqoftë, është interesante se BaselStadt, i cili rrethon BaselLand, ka një normë të ulët prej vetëm 3 rastesh në 1000, përcjell albinfo.ch.
Kantonet më të sigurta, nga ana tjetër, janë Schwyz dhe Uri, me një rezultat të ulët prej 2.4 krime të dhunshme për 1000 banorë.
Kur bëhet fjalë për grabitjet, një i dyti i largët pas rezultatit të 54.8 incidenteve të Bazelit për 1000 banorë është Gjeneva (37.9), Solothurn (23.1) dhe Neuchâtel (22). Në Cyrih, ky numër është 19.5.
Sa i përket vendit ku zotërimet tuaja janë më të sigurta, Nidwald ka më pak vjedhje në Zvicër (5.7 për 1000 banorë), e ndjekur – si në rastet e shkeljeve të dhunshme – nga Uri (5.9) dhe Schwyz (6), shkruan The Local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *