A është Vjena vërtet një qytet i mërzitshëm për të jetuar për të huajt?

0
Shpërndaje lajmin

Qoftë Koncerti i Natës së Verës në Parkun e Pallatit Schönbrunn, Krenaria, apo çdo lloj festivali apo ngjarje kulturore të tjera, Vjena ka shumë për të ofruar. Foto: C.Stadler/Bwag/Wikimedia Commons
Është një ankesë e zakonshme mes të huajve – se kryeqyteti i Austrisë, Vjena, është goxha i mërzitshëm për banorët e huaj. Por a është ky rasti? Julia Hjelm-Jakobsson thellohet në arsyet e këtij perceptimi dhe eksploron se çfarë mund të bëhet për ta ndryshuar atë.
Edhe faqet e internetit të zhvendosjes për “emigrantët” që shkojnë në Vjenë paralajmërojnë se të ardhurit e rinj mund të jenë të mërzitur.
“Ju jeni të kufizuar në aktivitete dhe shërbime. Ekziston një keqkuptim mjaft i zakonshëm midis komunitetit ndërkombëtar se Vjena është një qytet i mërzitshëm,” shkroi një faqe interneti në një artikull me titull “5 probleme të zakonshme për emigrantët”.
Nuk është e pazakontë që banorët ndërkombëtarë në Vjenë të ankohen për mungesën e aktiviteteve dhe ngjarjeve, si dhe për mosdashurinë që hasin nga vendasit në kryeqytet.
 
Por a është kjo e drejtë apo mund të shpjegohet thjesht me dështimin e integrimit të banorëve të huaj, apo mungesën e një niveli mjaft të mirë të gjermanishtes për të përfituar sa më shumë nga qyteti?
Realiteti është se Vjena është e famshme për ngjarjet e saj kulturore dhe ofron një gamë të gjerë alternativash përsa i përket teatrit, kinemasë, festivaleve, koncerteve muzikore, paneleve të diskutimit, klasave të vallëzimit, panaireve dhe shumë aktiviteteve të tjera. Disa nga këto ngjarje kërkojnë një nivel të caktuar aftësie në gjermanisht dhe disa njohuri se ku mund t’i gjeni.
Në një botë ideale, një person vendas do t’ju udhëzonte drejt ngjarjeve interesante, por vështirësitë për të njohur vendasit janë një tjetër arsye pse të huajve ndonjëherë Vjena është e mërzitshme.
Vjenezët shpesh njihen, madje edhe në mesin e austriakëve të tjerë, për mosdashurinë e tyre të perceptuar dhe të ashtuquajturin inat vjenez ose Wiener Grant në gjermanisht.
Sara, një lexuese nga Italia, jetoi në Vjenë për disa vite, por më në fund vendosi të kthehej në Itali, sepse ajo kurrë nuk u ndje me të vërtetë se i përkiste qytetit.
“Isha shumë i mërzitur. Unë kisha një kuptim bazë të gjermanishtes, por nuk ishte e mjaftueshme për të shijuar plotësisht ngjarjet kulturore dhe puna ime e vështirë në anglisht më la pa kohë për t’u përmirësuar. Njerëzit shpesh ishin të pasjellshëm dhe unë luftoja për të gjetur miq, “tha ajo.
 
Një tjetër lexues, Paul nga Spanja, pati një përvojë të ngjashme.
“Isha mësuar me ngjarjet e shumta në Bilbao, por në Vjenë nuk dija ku t’i gjeja. Ndihesha i shqetësuar”, tha ai.
 
Ndjenja e qytetit të vogël
Nëse jeni një emigrant i mësuar me qytete më të mëdha, edhe Vjena me dy milionë banorët e saj ndonjëherë mund të ndihet si një qytet i vogël me më pak mundësi argëtimi në krahasim me metropolet evropiane si Berlini, Parisi dhe Londra. Për më tepër, vendi mbyllet të dielave. Pothuajse të gjitha dyqanet janë të mbyllura dhe madje edhe rrugët më të gjalla tregtare duken si pjesë e një qyteti fantazmë.
Sara jetonte në Londër përpara se të transferohej në Vjenë dhe humbi aksesin 24/7 në çdo gjë që i nevojitej.
“Ndihesha sikur gjithçka vdiq të dielave në Vjenë, por edhe gjatë ditëve të javës pas orës 19:00. Unë isha mësuar të bëja pazaret e mia ushqimore vonë natën dhe më pas të takohesha me miqtë në një bar, por në Vjenë shumica e vendeve nuk ishin të hapura kaq gjatë”, tha ajo.
 
Dimër të gjatë pa borë
Një tjetër faktor që duket të jetë një luftë për mërgimtarët në Vjenë janë muajt e dimrit. Dimrat në Vjenë nuk konsiderohen gjithmonë që përmirësojnë humorin, pasi ato janë të gjata dhe rrallë ofrojnë një pamje të një peizazhi të bukur me dëborë. Bora që bie në kryeqytet nuk zgjat kurrë dhe pothuajse menjëherë kthehet në baltë, gjë që shumë mërgimtarë e konsiderojnë të pakëndshme.
 
Lexuesi spanjoll Paul është një prej tyre.
Moti gri i dimrit në Vjenë i zbeh shumë humor. (Foto nga JOE KLAMAR / AFP)
“Unë jam mirë me dimrat e gjatë, por jo nëse përfshijnë shumë mot gri, baltë dhe pothuajse aspak borë. Prisja të shihja një tokë të bardhë këtu, por jo”, tha ai.
 
Por ndoshta ka zgjidhje për të shmangur mërzinë.
Kërkoni për ngjarje që nuk kërkojnë një nivel të lartë të gjermanishtes
Është e zakonshme që emigrantët të besojnë se një nivel i lartë i gjermanishtes është i nevojshëm për të marrë pjesë në ngjarje të caktuara, por realiteti shpesh ndryshon. Kur merrni pjesë në panaire, ekspozita ose ngjarje muzikore, zakonisht mjaftojnë gjermanishtja bazë dhe anglishtja e mirë. Shumë ngjarje në Vjenë ofrojnë edhe shpjegime në anglisht, gjë që është veçanërisht e zakonshme në ekspozita.
Ka shumë platforma të disponueshme në anglisht që mund t’i udhëheqin mërgimtarët përmes ngjarjeve aktuale dhe të tregojnë nëse ngjarja është në anglisht apo jo. Një nga këto platforma është Eventbrite, ku mund të kërkoni për ngjarje të ndryshme dhe të specifikoni data të veçanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *