A ka vërtet gjasa që Rusia të përdorë armë kimike?

Shpërndaje lajmin

Presidenti amerikan Joe Biden thotë se Rusia mund të përgatitet të përdorë armë kimike dhe biologjike në Ukrainë.
Moska, thotë ai, i ka përdorur dhe më parë dhe këtu i referohet tentativës për vrasjen e ish-dezertorit të agjencisë së sigurisë KGB Sergei Skripal në qytetin britanik të Salisbury në vitin 2018.
Ai përdorte një agjent nervor shumë toksik të quajtur Novichok, i cili ishte lyer në dorezën e derës së tij të përparme, dyshohet se dy oficerë të inteligjencës ushtarake të Rusisë GRU.
Ekziston një ndryshim i madh midis këtij mjeti shumë të rafinuar të vrasjes dhe goditjes masive me gaz të civilëve në një zonë të madhe banimi.
Kjo e fundit është ajo që forcat qeveritare të Sirisë iu drejtuan në disa raste për të larguar kundërshtarët e tyre nga zonat urbane të vendit si Alepo dhe Ghouta.
Nuk ka asnjë provë që Rusia përdori armë kimike në luftën civile të Sirisë, por forcat e saj ajrore sigurisht që ofruan mbështetje për forcat siriane që vendosën këto armë të ndaluara globalisht.
Rusia supozohet të ketë shkatërruar rezervat e saj të fundit të armëve kimike deri në vitin 2017.
Eksperti i armëve kimike Hamish de Bretton-Gordon thotë se është e dyshimtë se Rusia ka ende rezerva të mëdha në dispozicion për përdorim në Ukrainë.
Në vend të kësaj, beson ai, forcat ruse janë mjaft të afta të organizojnë një sulm në një fabrikë industriale që lëshon një re toksike klori. Kjo, shton ai, më pas do t’i fajësohej vetë forcave të Ukrainës./Nga BBC,

Leave a Reply

Your email address will not be published.