A konvertohet leja L në leje B në Zvicër?

0
Shpërndaje lajmin

Çdo leje pune e lëshuar në Zvicër për punëtorët e huaj vjen me rregullat e veta për sa i përket asaj që i jep të drejtën mbajtësit të saj.
Leja L, është një leje afatshkurtër që u lëshohet zakonisht shtetasve të huaj që qëndrojnë në Zvicër për një punë të përkohshme specifike, përgjithësisht për një periudhë nën një vit.
Nëse ajo mund të ‘shndërrohet’ në një leje qëndrimi B, varet nga disa faktorë, kryesori ndër ta është shtetësia e mbajtësit, shkruan The Local.
BE/EFTA
Meqenëse leja L është e lidhur me një punë specifike, kur të përfundojë kontrata, përfundon edhe leja.
Megjithatë, nëse vini nga një vend i BE-së ose EFTA-s, procesi i marrjes së një leje B pas skadimit të L është relativisht i lehtë.
Nuk ju nevojitet fare leje nëse punoni në Zvicër deri në tre muaj. Pra, kur L nuk është më e vlefshme, ju mund të qëndroni ende në vend për këtë periudhë kohore.
Përtej këtij afati kohor, ju duhet të aplikoni për një leje qëndrimi nga komuna zvicerane në të cilën jetoni, përcjell albinfo.ch.
Për ta bërë këtë, dorëzoni një kartë identiteti ose pasaportë të vlefshme, si dhe konfirmimin zyrtar të punësimit ose një kontratë pune.
Pasi ta keni bërë, dhe të merrni lejen tuaj B, ju mund të punoni në Zvicër për kohëzgjatjen e vlefshmërisë së lejes suaj (nga një deri në pesë vjet).
Përveç kësaj, ju do të gëzoni disa të drejta që kanë qytetarët zviceranë: jeni i lirë të ndryshoni vendin e punës dhe të lëvizni nga një kanton në tjetrin.
Megjithatë, ky proces nuk është aq i thjeshtë nëse jeni nga një vend jo anëtar i BE/EFTA dhe leja juaj L skadon.
Shanset tuaja për t’u përmirësuar më pas në një leje B janë të pakta, megjithëse mund t’ju jepet një e tillë në disa rrethana shumë specifike, shkruan The Local.
Për sa i përket lejeve të punës, shiriti është vendosur shumë i lartë për jo-evropianët.
Sipas Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM), “pranimi i shtetasve të shtetit të tretë në tregun zviceran të punës lejohet vetëm nëse është në interes të Zvicrës dhe ekonomisë zvicerane në tërësi”.
Kjo do të thotë që lejet/vizat do t’u jepen vetëm specialistëve shumë të aftë të cilët nuk mund të rekrutohen nga fuqia punëtore zvicerane apo e BE/EFTA.
Arsyeja është se lejet për këtë grup të huajsh i nënshtrohen kuotave dhe rregullave strikte, përcjell albinfo.ch.
Në vitin 2023, qeveria caktoi 4,000 litra leje për njerëzit nga të gjitha vendet jo anëtare të BE/EFTA, përveç njërit.
Përjashtimi i vetëm është Britania e Madhe, e cila, edhe pse nuk është më pjesë e Bashkimit Evropian, merr kuotën e saj në Zvicër – 1400 L leje janë të rezervuara vetëm për ta.
Nëse këto leje L mund të kalohen ose jo në B, përcaktohet rast pas rasti nga SEM.
Nëse vendoset se aftësitë tuaja i nevojiten shumë punëdhënësit tuaj (dhe janë në interesin e përgjithshëm të Zvicrës), dhe asnjë kandidat tjetër për këtë punë nuk mund të gjendet në mesin e fuqisë punëtore zvicerane ose të BE/EFTA, atëherë ju keni një shans të keni ju zgjatet leja L ose po merrni lejen B, shkruan The Local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *