January 22, 2022

A mund ta vizitojnë Zvicrën udhëtarët e vaksinuar?

Shpërndaje lajmin

Nëse keni marrë vetëm dozën e parë të vaksinës deri më tani, me një të dytë të planifikuar për katër javë, ose nëse nuk e keni bërë fare:

A mund të udhëtoni në Zvicër? 

Përgjigjja e thjeshtë është po – por ju duhet të përmbushni disa kushte. 

Për autoritetet shëndetësore zvicerane, “plotësisht të vaksinuar” do të thotë të dyja dozat e vaksinave Pfizer / Biontech, Moderna ose AstraZeneca. Përjashtimi i vetëm nga kërkesa me dy doza është vaksina Johnson & Johnson, e cila jepet në një herë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch. 

Ju duhet të jeni në gjendje të provoni statusin tuaj të vaksinimit me një Certifikatë Covid të njohur nga BE. Nëse nuk keni një, ose nëse vini nga një vend që nuk lëshon këto leje shëndetësore, atëherë duhet të keni një provë zyrtare të vaksinimit, e cila përfshin emrin tuaj, datën e lindjes, emrin e vaksinës, numrat e grupeve dhe datat e vaksinimit të parë dhe të dytë. 

Konsiderohet se jeni imun deri në 12 muaj pasi keni marrë vaksinën tuaj të dytë. 

Me kusht që të mund ta paraqisni këtë dokument dhe të udhëtoni të paktën 14 ditë pas dozës tuaj të dytë (ose një dozë, në rastin e Johnson & Johnson) – e cila është kur besohet se imuniteti ndaj koronavirusit fillon plotësisht – ju mund të vini në Zvicër pa kufizimet, përcjell tutje albinfo.ch. 

Po sikur të mos i përmbushni këto kritere? 

Nëse keni pasur vetëm një dozë të vaksinës me dy doza, ose nuk kanë kaluar 14 ditë që nga vaksina e dytë, ose nëse vaksina juaj nuk është një nga katër të përmendura më lart, ose nëse nuk jeni inokuluar fare, atëherë duhet të plotësoni kushte të tjera. 

Në rast se nuk vini nga një nga vendet “me shumë variante” – aktualisht India, Nepali dhe Mbretëria e Bashkuar – duhet të keni një rezultat negativ PCR ose test antigjeni të marrë brenda 48 orësh nga mbërritja në Zvicër. 

Nëse vini nga një nga tre vendet e përmendura më lart, atëherë duhet të bëni edhe karantinë për 10 ose shtatë ditë, gjë që thuajse e mposht qëllimin e pushimit. 

A do të thotë kjo se vaksinimi i plotë është mënyra e vetme për të hyrë në Zvicër pa asnjë kufizim? 

Nëse e keni marrë veten nga Covid brenda gjashtë muajve të fundit – dhe mund ta provoni atë me dokumente zyrtare – mund të vini në Zvicër pa ndonjë detyrim për të provuar ose karantinë. 

Të njëjtat rregulla – domethënë, ose certifikata e vaksinimit / imunitetit, ose testi negativ / karantina – zbatohen, edhe nëse udhëtari arrin nga një zonë me variant të lartë si MB, India ose Nepali. 

Këto janë rregulla dhe rregullore tani, por ato mund të ndryshojnë nëse situata epidemiologjike në Zvicër dhe / ose vende të tjera përkeqësohet. 

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *