Shpërndaje lajmin

Festivali Alba është përsëri në prag të shtyrjes së datë ose anulimit. Kjo po ndodh për shkak të mungesës së miratimit dhe kështu pushtuesit autonome të krahut të majtë në djerrinën e Hardturmit po i detyrojnë organizatorët të shqyrtojnë zgjidhje alternative, shkruan 20minuten.
Festivali Alba zakonisht mbahet në fund të qershorit ose në fillim të korrikut në shkretëtirën e stadiumit Hardturm të Cyrihut. Këtë vit, ende asgjë nuk është gati pasi pushtuesit e krahut të majtë janë vendosur në këtë shesh.
Pse Festivali Alba nuk po mbahet siç është planifikuar?
Arsyeja kryesore është mungesa e miratimit. Vendimi për të shtyrë fillimin e ndërtimit të akomodimit të përkohshëm të planifikuar për azil në djerrinën e Hardturmit nuk është ende zyrtar.
Për rrjedhojë, kërkesa e organizatorëve nuk mund të miratohet ende, thotë zëdhënësja e departamentit përgjegjës, përcjell albinfo.ch.
“Është e pabesueshme. Pengesa politike i vihen vazhdimisht në rrugë festivalit. Pritshmëria ime ishte e qartë që këshilli i qytetit do t’u afrohej organizatorëve sapo ta dinin se akomodimi i azilit nuk do të ndodhte”, thotë Përparim Avdili, kryetar i FDP i qytetit të Cyrih.
Ndërkohë që ai është i zhgënjyer me punën që po bëhet sa i përket lirimit të hapësirës. “Edhe një herë qyteti ka një tolerancë të rreme për ata që nuk i binden ligjit. Me sa duket ju jeni shumë selektiv në zgjedhjen e kujt lejohet të jetë në faqe. Për këtë mund të ketë edhe arsye politike”, thotë Avdili.
Me sugjerimin e Avdilit, qyteti u ofron organizatorëve që të mbahet festivali pavarësisht “pushtimit”. “Aktualisht jemi duke e shqyrtuar këtë ofertë shumë të hapur. Në parim është e mundur të mbahet festivali për dy muaj, por kushtet e përgjithshme të qytetit janë ende të hapura”, thotë organizatori i Festivalit Alba, Adem Morina, shkruan 20minuten.
Derisa ende nuk është marrë një vendim nëse duhet të largohen këta banorë, organizatorët presin vendimin që mund të marrë kantoni. Ndërkohë ata thotë janë të gatshëm për të bashkëpunuar me festivalin. “Ne në thelb jemi të hapur për bashkëpunim me Festivalin Alba. Ju mund të flisni gjithmonë me ne,” thotë Florian (40), një banor i ndërtesës së braktisur.
Ndërkohë nga qyteti janë të bindur se mund të gjendet një gjuhë e përbashkët. “Ne jemi të bindur se bashkëjetesa është e mundur. Forcat pushtuese kanë sinjalizuar gjithmonë bashkëpunim të plotë. Në parim, Festivali Alba mund të zhvillohet – në 6000 nga 10000 metra katrorë gjithsej. Miratimi përfundimtar duhet të vijë së shpejti. Në thelb, nuk ka të drejtë për një vend ngjarjeje. Kjo vlen për Festivalin Alba si dhe për të gjitha eventet e tjera,” thotë zëdhënësja Claudia Naegeli, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *