A mund të humbasin shtetësinë zvicerane shtetasit me dy nënshtetësi nëse lëvizin jashtë vendit?

0
Shpërndaje lajmin

Shumë shtetas të dyfishtë e marrin pasaportën e tyre zvicerane përmes natyralizimit, duke ruajtur gjithashtu shtetësinë e tyre origjinale, por se çfarë ndodh nëse largohen nga Zvicra, shkruan thelocal, përcjell albinfo.ch.
Kjo është një pyetje shumë e rëndësishme sepse 19 për qind e banorëve të përhershëm të Zvicrës, të moshës 15 vjeç e lart, kanë shtetësi të dyfishtë.
Kur të huajt fitojnë nënshtetësinë e vendit të tyre të banimit duke ruajtur ende shtetësinë e vendit të tyre të origjinës, ata bëhen të njohur si “shtetas të dyfishtë”. Pasi të jeni shtetas, qoftë nga lindja ose nga natyralizimi, ju konsideroheni shtetas zviceran, edhe pse mund të keni edhe një shtetësi tjetër – ose më shumë se një, për këtë çështje.
Në parim, një shtetas zviceran mund të vendoset kudo në botë, me vetëm disa përjashtime (shih më poshtë).
Në fakt, rreth 788,000 shtetas zviceranë jetojnë jashtë vendit – qoftë nga lindja apo nga emigracioni – prej të cilëve, 75 për qind janë me nënshtetësi të dyfishtë. Megjithatë, ata ruajnë të drejtat e tyre të nënshtetësisë, siç është e drejta për të votuar në referendumet dhe zgjedhjet kombëtare, dhe kthehen për të jetuar në Zvicër sa herë që dëshirojnë.
Qeveria zvicerane nuk mund t’u heqë atyre shtetësinë pa një arsye të vlefshme ligjërisht, dhe të jetuarit jashtë vendit nuk konsiderohet një arsye “e vlefshme”.
Qeveria mund të heqë pasaportat për tre arsye.
Njëra është kur veprimet e një shtetasi të dyfishtë janë “seriozisht të dëmshme për interesat ose reputacionin e Zvicrës”, sipas Sekretariatit Shtetëror për Migracionin. Një shembull do të ishte një akt tradhtie ose terrorizmi.
Arsyeja e dytë e heqjes së shtetësisë është nëse ajo është marrë me mjete mashtruese. Për shembull, në vitin 2022, një grua marokene humbi pasaportën e saj kur autoritetet zbuluan se ajo u martua me një burrë zviceran me qëllimin e vetëm për të marrë nënshtetësinë zvicerane, por u divorcua nga ai shpejt dhe shkoi të jetonte jashtë vendit me një burrë të ri.
Mënyra e tretë për të humbur shtetësinë tuaj është nëse keni lindur nga prindërit zviceranë jashtë vendit dhe vazhdoni të jetoni atje, por nuk keni qenë të regjistruar në autoritetet zvicerane për 25 vitet e para të jetës tuaj, duke deklaruar me shkrim se dëshironi, për të mbajtur nënshtetësinë zvicerane.
Në të gjitha këto raste, humbja e shtetësisë zvicerane është e mundur vetëm nëse personi ka një shtetësi të dytë. Përndryshe, Zvicra do të krijonte persona pa shtetësi, një akt i ndaluar nga ligji ndërkombëtar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *