A mund “të ulë” Zvicra lejen time të punës C?

0
Shpërndaje lajmin

Ndryshe nga lloji ‘më i ulët’ i lejeve, si L për ‘rezidentët afatshkurtër’ dhe B për ‘shtetasit e huaj rezidentë’ — të cilat rregullohen nga kushte dhe kufizime të ndryshme — ata që kanë një leje C gëzojnë pothuajse të njëjtat të drejta si shtetasit zviceran, shkruan The Local, transmeton albinfo.ch.
Midis tyre janë aksesi i pakufizuar në punësim, aftësia për të ndryshuar vendet e punës ose kantonet e banimit, ngritja e bizneseve të veta, blerja e pronave të paluajtshme pa asnjë kufizim dhe aksesi në grante arsimore. E vetmja gjë që ndan një leje C nga një shtetësi është e drejta për të votuar ose kandiduar për post.
Nuk është çudi që të huajt që marrin lejen C e ruajnë me jetë.
Leja C është gjithashtu një hap drejt natyralizimit – domethënë nëse plotësohen të gjitha kushtet e kërkuara.
Kjo është ajo që ndodh në shumicën dërrmuese të rasteve.
Megjithatë, në rrethana të caktuara, lejet C mund të zvogëlohen në llojin më të ulët të lejes – B. Ndërsa u jep shtetasve të huaj gjithashtu të drejta të caktuara, duke përfshirë punësimin dhe qëndrimin, ajo është më e kufizuar në fushëveprimin e saj sesa C.
Kur mund të ulet një leje C?
Në thelb ekzistojnë tre skenarë sipas të cilëve një leje C mund të ‘ulej’.
Njëra është nëse kryeni një krim – jo vetëm në Zvicër, por edhe jashtë vendit – ose kërcënoni sigurinë e Zvicrës në çfarëdo mënyre.
Në fakt, nëse dënoheni për vepra të tilla si vrasje, përdhunim, sulme të rënda seksuale, akte të dhunshme, grabitje me armë, si dhe trafik droge dhe njerëzish, jo vetëm që do të humbisni lejen, por do të dëboheni edhe nga Zvicra.
Gjithashtu, nëse autoritetet zvicerane zbulojnë se keni gënjyer kur keni aplikuar për një leje C, kjo konsiderohet gjithashtu një arsye e vlefshme për uljen e gradës.
Megjithatë, veprat tuaja nuk duhet të jenë të natyrës kriminale.
Ju gjithashtu mund të shihni që leja juaj të zvogëlohet nëse ju dhe/ose familja juaj e ngushtë mbështeteni në ndihmën sociale.
Zvicra dëshiron që emigrantët të jenë të vetë-mjaftueshëm, që do të thotë se kërkimi i ndihmës nga shteti mund të jetë një tregues që ju do të vazhdoni ta bëni këtë.
Jo vetëm kaq, por aplikimi juaj për shtetësi zvicerane do të refuzohet nëse keni qenë në ndihmë sociale në tre vitet para aplikimit.
Dhe pastaj është çështja e integrimit.
Normalisht, në kohën kur merrni lejen tuaj C pas pesë vitesh qëndrimi në Zvicër (nëse jeni shtetas i BE/EFTA) ose 10 vjet (për shtetasit e vendeve të treta), duhet të jeni mjaftueshëm të integruar. Megjithatë, nëse autoritetet zbulojnë se nuk jeni (shih lidhjen më poshtë), leja juaj do të zvogëlohet.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *