September 18, 2021

A po ju shëndoshë ushqimi organik?

Shpërndaje lajmin

Fjala “organike” në një etiketë ushqimore i bën konsumatorët do të thotë ushqim i shëndetshëm dhe me pak kalori, thotë një studim i ri nga studentë të diplomuar në Universitetin Cornell. Por ky supozim mund të jetë i rremë.

Ndërsa ushqimi organik mund të jetë pa pesticide, plehra ose hormone, ai prapë mund të jetë i ngarkuar me sheqer, yndyrë dhe kalori.

Në studim, studiuesit kërkuan nga 144 njerëz në një qendër tregtare që të krahasonin ato që mendonin se ishin versione të rregullta dhe organike të biskotave me çokollatë, kosit të thjeshtë dhe patate të skuqura. Në fakt, të gjithë ushqimet e marra si mostër ishin organike. Subjektet thanë se ata preferonin shijen e ushqimeve të etiketuara organikisht, edhe pse ishin identike me homologët e tyre të etiketuar në mënyrë konvencionale. Ushqimet e etiketuara “organike” gjithashtu u perceptuan të ishin dukshëm më të ulëta në kalori.

Përveç kësaj, ushqimet e etiketuara “organike” u perceptuan të ishin më të ulëta në yndyrë dhe më të larta në fibra. Në përgjithësi, patate të skuqura dhe biskota të etiketuara në mënyrë organike gabimisht u konsideruan të ishin më ushqyese sesa homologët e tyre “jo-organikë”.

Këto rezultate tregojnë që subjektet ranë pre e asaj që njihet si “efekti halo”. Kjo ndodh kur një atribut pozitiv i një personi na bën të besojmë se personi ka atribute të tjera pozitive. Për shembull, njerëzit mund të supozojnë se një person tërheqës është gjithashtu inteligjent. Ky efekt vlen gjithashtu për ushqimin. Kur njerëzit besojnë se ushqimi që po hanë është bio, ata supozojnë se është gjithashtu më i shijshëm dhe më i ulët në kalori.

Hulumtimet përkatëse kanë zbuluar se njerëzit priren të konsumojnë më shumë kalori në restorantet e ushqimit të shpejtë që pretendojnë të shërbejnë për tarifa të shëndetshme sesa në pikat tipike të ushqimit të shpejtë./e.b-abcnews.al


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *