Ambasada e re zvicerane në Pekin kushton 48 milionë CHF

0
Shpërndaje lajmin

Ndërtesa e ambasadës zvicerane në Pekin do të prishet dhe do të zëvendësohet. FDFA po kritikohet, sepse kostot e planifikuara për të janë rritur masivisht.
Departamenti i Punëve të Jashtme (FDFA) dëshiron të prishë ambasadën zvicerane në Pekin që u ndërtua në vitet 1970 dhe ta zëvendësojë atë me një ndërtesë të re ambasade për ta bërë atë rezistente ndaj tërmeteve, shkruan 20minuten.
Planet e ndërtimit kanë përfunduar, një aplikim për planifikim është paraqitur pranë autoriteteve kineze dhe janë marrë oferta nga kompanitë vendase.
Por, tani Zyra Federale e Auditimit të Zvicrës po e vë në pikëpyetje seriozisht projektin, siç raportojnë gazetat Tamedia. Në një studim fizibiliteti nga viti 2014, kostot e projektit u vlerësuan në dhjetë milionë franga zvicerane. Në një studim të ri të vitit 2016, kostot u rritën në 25 milionë CHF dhe më pas u korrigjuan në 28 milionë CHF në një projekt paraprak. Megjithatë, aktualisht kostot thuhet të jenë 48 milionë CHF, përcjell albinfo.ch.
Sipas SFAO, në dosjen e ndërtimit nuk mund të shihet asnjë arsye për kostot e larta, siç thuhet në një raport testimi të publikuar të mërkurën. Argumenti kryesor për kostot e larta është inflacioni në Kinë, por SFAO nuk gjeti asnjë provë për këtë.
Sipas hulumtimit të gazetës Tamedia, godina e re – ashtu si ajo aktuale – duhet të jetë e pajisur me një pishinë ku punonjësit e ambasadës mund të kalojnë fundjavat. Zëdhënësi i EDA-s, Andreas Heller, tani thotë: “Nuk ka asnjë pishinë në projektin e ndërtesës së re. Kursimi dhe ekonomia luajnë një rol të rëndësishëm për FDFA në projektet e ndërtimit”, shkruan 20minuten.
Para krizës së Covid-it, në ambasadë punonin 89 punonjës, gjatë Koronës kishte më pak punë për të bërë dhe në vitin 2022 64 persona ishin ende të punësuar. Megjithatë, FDFA dëshiron të krijojë 132 vende pune. Departamentet dhe zyrat federale kanë rezervuar tashmë më shumë se 20 vende pune për diplomatët ekonomikë dhe përfaqësuesit e ushtrisë, por nevojat për vende pune kanë ndryshuar vazhdimisht që nga viti 2016.
“FDFA nuk mund të justifikonte ndryshimet e vazhdueshme. Renditja e vendeve të punës duhet të jetë transparente dhe e justifikuar”, thotë SFAO. FDFA është e gatshme të bëjë kompromis dhe dëshiron të hedhë një vështrim kritik në numrin e vendeve të punës dhe hapësirën e kërkuar, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *