Anketa me të rinjtë në Bazel: Vajzat nuk ndihen më të sigurta

0
Shpërndaje lajmin

Ndjenja e sigurisë së grave në Bazel ka rënë shumë. Kjo del nga anketa kantonale e të rinjve në Basel-Stadt. Claudia Gunzenhauser punon si punëtore rinore në qendrën rinore Dreirosen. Ajo mund të konfirmojë këtë zhvillim dhe të raportojë incidente të ndryshme.
12-vjeçarët flasin për burra të moshuar që u afrohen para klubit të të rinjve dhe u kërkojnë numrat e telefonit, shkruan SRF.
Vajzat e reja janë dukshëm të prekura. “12-vjeçaret më thonë se para klubit të të rinjve u afrohen burra të moshuar dhe u kërkojnë numrat e telefonit”, tha ajo.
Një numër prindërish nuk i lejonin më vajzat e tyre të vinin në Jugi.
“Unë njoh shumë të rinj që u ndaluan në mënyrë të qartë të vinin tek ne,” thotë Gunzenhauser. Një arsye, droga dhe përleshjet e dhunshme që kanë ndodhur në Dreirosenanlage prej vitesh.
Megjithatë, problemi nuk kufizohet vetëm në qendrën individuale rinore. Sondazhi kantonal i të rinjve tregon se vajzat dhe gratë e reja në Bazel ndihen më pak të sigurta se djemtë dhe të rinjtë kur udhëtojnë në këmbë, në transportin publik ose natën vonë, përcjell albinfo.ch.
Albrecht Schönbucher thotë se po e shikon këtë zhvillim me trishtim. Ai drejtoi punën rinore në Bazel për tridhjetë vjet.
“Atëherë kishte shumë banda dhe për këtë arsye shumë konflikte. Për shembull mes të rinjve kurdë dhe turq. Këto u shpërndanë nëpër takime të ndryshme të të rinjve dhe debatet mes grupeve të ndryshme ishin në rend të ditës. Për një kohë të gjatë, qendrat rinore të Bazelit dominoheshin nga të rinjtë”, u shpreh ai, shkruan SRF.
Fakti që shumë vajza nuk ndihen të sigurta dhe qëndrojnë në shtëpi është vërtet i trishtuar.
Punonjësit e të rinjve kanë luftuar për vite me radhë për ta ndryshuar këtë.
“Me shumë e shumë masa, ne kemi arritur të sjellim vajza në qendrat rinore ndër vite. Fakti që ata tani ndihen të pasigurt dhe po qëndrojnë në shtëpi është vërtet i trishtuar”, tha Claudia Gunzenhauser nga klubi i të rinjve Dreirosen.
Në punën e saj të përditshme, Gunzenhauser përpiqet të forcojë ndjenjën e sigurisë tek vajzat dhe gratë e reja dhe t’i mësojë ato të mbrohen. Nëse ka incidente para Jugit, ajo ndonjëherë ndërhyn. Punëtori i të rinjve shpesh mund ta zgjidhë situatën në mënyrë të pavarur – por ndonjëherë jo. Atëherë vetëm një telefonatë në polici do të ndihmojë, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *