Arsyet pse u votua për pensionin e 13-të

0
Shpërndaje lajmin

Instituti gfs.bern publikoi analizën e tij të premten mbi motivimet e votuesve më 3 mars. Mes 3277 të anketuarve, shumica besojnë se Zvicra ka mjetet për të përballuar këtë pension të 13-të AVS. Acaroi edhe letra e ish-këshilltarëve federalë.
“Nëse Zvicra ka para të mjaftueshme për bankat dhe për Ukrainën, ajo mund të financojë shumë mirë një pension të 13-të”. Është kjo bindje që shtyu një shumicë të njerëzve të pranojnë iniciativën e Sindikatës Zvicerane (USS) për një pension të 13-të AVS marsin e kaluar, sipas sondazhit Vox të publikuar të premten nga instituti gfs.bern.
Të anketuarit shpjegojnë se e kanë mbështetur tekstin për të kompensuar inflacionin, si dhe për të mbushur boshllëqet në sigurimin e pleqërisë që vuajnë gratë, kur ulin normën e punës për t’u kujdesur për familjen.
Sondazhi zbulon gjithashtu se të rinjtë ishin mjaft të pafavorshëm për një pension të 13-të. Mbi të gjitha, ishin të moshuarit ata që votuan, veçanërisht ata rreth të gjashtëdhjetave. Por vendimi i tyre nuk u nxit nga interesi personal, zbulon sondazhi. Vetëm 10% e njerëzve që votuan po thonë se e bëjnë këtë me perspektivën për të marrë më shumë para.
Dhe, në kamp nuk gjejmë vetëm më të vjetrit. Mbështetësit e së majtës, të pavarurit, njerëzit me të ardhura të ulëta dhe latinët gjithashtu mbështetën nismën. Ndërsa në kampin jo janë mbështetësit e PLR-së dhe Liberalëve të Gjelbër ata që bien në sy.
Disa njerëz që planifikonin të votonin kundër ndryshuan mendje, të irrituar nga letra e hapur e ish-këshilltarëve federalë, shpjegon sondazhi. Këta ish-ministra konsiderohen veçanërisht të dobët për të mbrojtur votën kundër, me të ardhurat e tyre vjetore prej më shumë se 200,000 frangash.
Gfs.bern shqyrtoi gjithashtu motivet pas refuzimit të iniciativës së të rinjve PLR për daljen në pension në moshën 66 vjeç. Verdikti: shumica e njerëzve arsyetojnë për refuzimin e tyre, sepse nuk duan të punojnë përtej moshës 65 vjeç dhe sepse gjetja e një pune është e vështirë nga mosha 60 vjeçare./RTS
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *