Artistët kundër inteligjencës artificiale, nënshkruajnë letër: Mos bëni gabim…

0
Shpërndaje lajmin

Më shumë se 200 artistë përfshihen në një letër të re të hapur të dorëzuar nga Aleanca jofitimprurëse e të Drejtave të Artistit, duke u bërë thirrje kompanive të teknologjisë së inteligjencës artificiale, zhvilluesve, platformave, shërbimeve digjitale të muzikës dhe platformave që të ndalojnë përdorimin e AI “për të shkelur dhe zhvlerësuar të drejtat e njeriut. artistë.”
Midis këtyre emrave janë Stevie Wonder, Robert Smith, Billie Eilish, Nicki Minaj, REM, Peter Frampton, Jon Batiste, Katy Perry, Sheryl Crow, Smokey Robinson dhe pasuritë e Bob Marley dhe Frank Sinatra.
Letra, ndërkohë që pranon mundësitë krijuese të teknologjisë së re të AI, adreson disa nga kërcënimet e saj ndaj artit njerëzor. Ato përfshijnë përdorimin e punës para-ekzistuese për të trajnuar modele të AI – pa leje – në një përpjekje për të zëvendësuar artistët dhe për këtë arsye “të hollojnë ndjeshëm grupet e honorarëve që u paguhen artistëve”.
“Mos bëni gabim! Ne besojmë se, kur përdoret me përgjegjësi, AI ka potencial të madh për të çuar përpara krijimtarinë njerëzore dhe në një mënyrë që mundëson zhvillimin dhe rritjen e përvojave të reja dhe emocionuese për fansat e muzikës kudo”.
“Fatkeqësisht, disa platforma dhe zhvillues po përdorin AI për të sabotuar krijimtarinë dhe për të minuar artistët, kompozitorët, muzikantët dhe mbajtësit e të drejtave. Kur përdoret në mënyrë të papërgjegjshme, AI paraqet kërcënime të mëdha për aftësinë tonë për të mbrojtur privatësinë tonë, identitetin tonë, muzikën tonë dhe jetesën tonë”,-thuhet në letër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *