January 13, 2022

Atëherë dhe tani: krahasimi i pandemive 1918 dhe 2020 në Zvicër

Shpërndaje lajmin

Zyra Federale e Statistikave (FSO) ka publikuar krahasimin e saj të shkallës së vdekshmërisë në Zvicër për shkak të gripit spanjoll në 1918 dhe pandemisë së koronavirusit në 2020.

Ai zbuloi se vdekjet nga gripi “ishin dukshëm më të shumta” sesa ato që i atribuohen Covid-it – sëmundja e mëparshme vrau afro 22,000 njerëz në 1918, e barabartë me 5.6 vdekje për 1,000 njerëz, ndërsa kjo e fundit mori 7,600 jetë në 2020, ose 0,9 për 1,00, përcjell albinfo.ch. 

Sidoqoftë, të dy pandemitë kanë gjithashtu disa ngjashmëri të habitshme, sipas FSO. 

Për shembull, si në vitin 1918 ashtu edhe në vitin 2020, vala e dytë e infeksioneve ndodhi gjatë të njëjtëve muaj të vitit, me kulmin e vdekjeve nga dy pandemitë që ndodhi rreth nëntorit.  

Në të dyja rastet, kantonet e Zvicrës perëndimore kishin shkallë më të lartë të vdekjeve sesa kantonet në pjesën lindore të vendit.

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *