Austria dëmshpërblen homoseksualët e dënuar ilegalisht

0
Shpërndaje lajmin

Në Austri ka hyrë në fuqi ligji për rehabilitimin dhe kompensimin e mijëra personave të dënuar për homoseksualitetin e tyre. Ligji i miratuar nga Kuvendi në fund të vitit të kaluar, cakton shumën prej 33 milionë eurosh për këtë qëllim.
Marrëdhëniet e të njëjtit seks u dekriminalizuan në vitin 1971 në Austri. Rreth 11,000 njerëz ishin dënuar për shkak të homoseksualitetit të tyre deri në vitet 2000 për shkak të përjashtimeve ligjore diskriminuese.
Për shembull, prostitucioni i homoseksualëve u ndalua deri në vitin 1989, e drejta e shoqërimit mbeti e mbyllur për aktivistët e milentëve LGBTQ deri në vitet 1990 dhe mosha e pëlqimit mbeti në 18 vjet për marrëdhëniet seksuale midis burrave deri në vitin 2002, edhe pse ishte 14 vjet për heteroseksualët. marrëdhëniet.
Të gjitha këto përjashtime kanë çuar në dënime të shumta. Kështu edhe pas dekriminalizimit deri në fillim të viteve 2000 janë dhënë 26500 dënime, kryesisht meshkuj.
Prandaj, qeveria austriake dëshiron të dëmshpërblejë këta persona të lënduar. Ministrja e Drejtësisë Alma ‘Adiç ka bërë të ditur se nëse këta persona dalin, dënimi i tyre do të prishet dhe do të mund të marrin dëmshpërblim prej 3000 euro me 1500 euro shtesë për çdo vit burgim.
Ata që janë ndjekur penalisht pa dënim do të kenë gjithashtu të drejtën e dëmshpërblimit, veçanërisht nëse kanë pësuar dëme morale ose profesionale, përcjell albinfo.ch.
Ky ligj është një simbol i rëndësishëm për Austrinë, ku persekutimi i homoseksualëve ka një histori të gjatë, e cila kulmoi me nazizmin. Mijëra prej tyre u internuan, u burgosën ose u internuan. Shumë nuk mbijetuan. Dhe Austria e pasluftës refuzoi për dekada t’i njohë këto viktima të nazizmit. Hulumtimet për këtë temë janë gjithashtu mjaft të fundit dhe po vazhdojnë edhe sot.
Krahasuar me vendet e tjera evropiane, komunitetit LGBTQ i është dashur gjithashtu një kohë e gjatë për t’i njohur të drejtat e tij në Austri për shkak të një armiqësie të caktuar nga Kisha Katolike dhe partia konservatore. Ishte me një vendim të Gjykatës së Lartë, për shembull, që në vitin 2019 u legalizuan birësimet dhe martesat e të njëjtit seks.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *