Austria tani ka pothuajse 2 milionë banorë të lindur jashtë vendit

0
Shpërndaje lajmin

Që nga 1 janari 2023, Austria ishte shtëpia e 1.976 milionë individëve të lindur jashtë vendit, sipas një analize nga Fondi i Integrimit, shkruan thelocal.at.
Në vitin 2022, Austria përjetoi një nivel rekord imigrimi, me 261,900 të ardhur (krahasuar me 101,700 në vitin 2021). Nga këta të ardhur të rinj, 55.6 për qind vinin nga vende jashtë Bashkimit Evropian, ndërsa 100,700 ishin shtetas të shteteve të tjera të BE-së ose EFTA-s, përfshirë individë nga Mbretëria e Bashkuar, përcjell albinfo.at.
Këta emigrantë tani përbëjnë 21.7% të popullsisë totale të vendit, duke shënuar një rritje prej 16.4% që nga viti 2018.
Vendet e Gjermanisë, Bosnjë-Hercegovinës dhe Turqisë ishin vendet më të zakonshme të lindjes në mesin e këtyre banorëve. Vendi me përqindjen më të lartë të popullsisë së lindur jashtë vendit ishte Vjena, me 39.3%.
Shifrat rekord po ndodhin gjithashtu në një kohë kur një numër në rritje austriakësh – në të gjithë spektrin politik – e shohin emigracionin në një dritë negative, edhe pse vendi përjeton një mungesë të vazhdueshme të fuqisë punëtore të kualifikuar.
Përveç kësaj, megjithëse emigracioni është në një nivel rekord, numri i njerëzve që marrin nënshtetësinë austriake ka rënë ndjeshëm. Gjashtë muajt e parë të vitit 2023 ka pasur një rënie prej 18.3 për qind të njerëzve që u bënë austriakë, kryesisht për shkak të më pak aplikimeve nga jashtë përmes rrugëve për në shtetësinë austriake me prejardhje ose me restaurim.
Megjithatë, pati një rritje shumë të vogël prej rreth 1.5 për qind të personave të natyralizuar si austriakë, gjë që normalisht është e mundur pas dhjetë vjetësh qëndrimi dhe heqjes dorë nga çdo shtetësi e mëparshme që personi natyralizues mund të kishte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *