September 16, 2021

Bashkimi Evropian kundër Gjermanisë, kundërshton që ligjet gjermane të jenë mbi ato të BE-së

Shpërndaje lajmin

Komisioni Evropian do të nisë një procedim ligjor ndaj Gjermanisë për të provuar se ligji i Bashkimit Europian është mbi legjislacionin kombëtar.

Vitin e kaluar, Gjykata Kushtetuese e Gjermanisë vendosi se paketa stimuluese ekonomike e Bankës Qendrore Evropiane nuk ishte në përputhje me ligjin gjerman.

Ky vendim përbën një rrezik serioz për rendin ligjor të BE-së, thotë Komisioni, që tani i kërkon Gjermanisë të përgjigjet brenda dy muajve, transmeton Euronews, përcjell Albinfo.ch.

“Ajo për të cilën akuzohen gjykatat gjermane është se kanë vendosur ligjin gjerman mbi atë të BE-së dhe ky është problem thelbësor në të gjithë përbërjen e regjimit ligjor të Unionit, që bazohet tek parimi se ligji europian ka përparësi para çdo ligji kombëtar,” – u shpreh juristi, Geert Van Calster.

Rasti është ngritur zyrtarisht kundër Gjermanisë, por Bashkimi Europian synon t’i dërgojë një mesazh të fortë edhe Hungarisë dhe Polonisë, që shpesh herë vënë në dyshim superioritetin e ligjeve të bllokut.

“Ky është një mesazh i qartë për Gjermaninë dhe ne e marrim seriozisht. Gjithashtu, mendojmë se mënyra se si gjykata gjermane e sheh marrëdhënien me ligjet e BE-së është problematike, por ky mesazh është edhe për vende të tjera anëtare, si Polonia dhe Hungaria. Ne po i ndjekim këto çështje jo vetëm ndaj shteteve anëtare që akuzohen për shkelje të sundimit të ligjit, por edhe ato ndaj anëtarëve më të vjetër që gjithashtu mund të jenë duke e shkelur atë,” – shtoi Van Calster.

Komisioni Evropian ka nisur gjithashtu një tjetër procedurë për shkelje ndaj Hungarisë për mbylljen së fundmi të stacionit radiofonik vendas, KlubRadio.

Në këtë rast, Brukseli argumenton se Budapesti ka dështuar t’u përmbahet ligjeve të BE-së.

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *