Bazel: Plan i ri për banim të përballueshëm

0
Shpërndaje lajmin

Diskutimet për rrethet e reja të Bazelit janë ndezur – thelbi i sherrit është proporcioni i apartamenteve të lira.
Një nga rrethet më të mëdha urbane në Zvicër po planifikohet në Bazel: apartamente për rreth 10,000 njerëz do të ndërtohen në zonën e Klybeck. Zona është aq e madhe sa qyteti i vjetër i Bazelit. Ka edhe zona të tjera të mëdha zhvillimi. Por ka debate të zjarrta për këtë. Thelbi i sherrit: Sa nga apartamentet e reja duhet të jenë të përballueshme? 30 apo 50 për qind?
Komisioni përgjegjës për Ndërtim dhe Planifikim Hapësinor (BRK) i Këshillit të Madh paraqiti të premten kundërpropozimin e tij ndaj nismës popullore “Bazeli ndërton të ardhmen”. Kjo korrespondon në parim me kundërpropozimin e qeverisë, por me plotësime dhe sqarime.
Është një kompromis klasik që Komisioni ka arritur. Bashkë-iniciatori i “Basel Builds the Future”, Christoph Moerikofer, gjithashtu mund të qëndrojë pas kësaj. “Jemi shumë të kënaqur. Pikat e rëndësishme që na shqetësonin në lidhje me kundërpropozimin e qeverisë tani janë zbutur.” Nisma në fakt kërkon 50 për qind strehim të përballueshëm.
Qeveria kishte hartuar tashmë një kundërpropozim ndaj nismës, e cila parashikon gjithashtu 30 për qind strehim të përballueshëm. Kundërpropozimi i ri i Komisionit ndjek qëndrimin e qeverisë në këtë pikë, por plotëson edhe pikën e komisionit nismëtar në një pikë.
Duhet të jetë më tërheqëse për pronarët që të ndërtojnë apartamente të lira. Qasja: Tatimi mbi vlerën e shtuar duhet të vendoset më i ulët për banesat e lira. “Shpresojmë se kjo do ta bëjë më tërheqës për investitorët që të ndërtojnë banesa të përballueshme,” thotë Presidenti i Komisionit dhe Këshilltari i LDP-së, Michael Hug. Kjo taksë më e ulët e vlerës së shtuar duhet të zbatohet për të gjithë kantonin e Basel-Stadt – dhe jo vetëm për zonat e zhvillimit, sipas propozimit.
Kompromisi i Komisionit duket se është pranuar nga të gjitha palët – të paktën në reagimet fillestare. Komiteti nismëtar ka njoftuar tashmë se do të tërheqë nismën dhe do të mbështesë kundërpropozimin e Komisionit./SRF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *