Bazeli dëshiron më shumë ndikim në Bernë

0
Shpërndaje lajmin

Shpesh thuhet se Zvicra ka 26 kantone. Megjithatë, teknikisht ka 20 kantone të plota dhe 6 gjysmë kantone. Bazeli është një nga gjysmë kantonet e Zvicrës. Kjo do të thotë se ajo merr vetëm një vend në Këshillin e Shteteve, Dhomën e Lartë federale të Zvicrës, krahasuar me dy që merr çdo kanton i plotë. Disa politikanë kantonalë në Basel-City duan një vend tjetër në Këshillin e Shteteve dhe e paraqitën këtë ide në parlamentin e kantonit të tyre, raporton SRF, transmeton albinfo.ch.
Gjysma e kantoneve lindën nga ndarja historike e kantoneve të plota. Çiftet e tjera të ndara gjysmë kantoni janë Nidwalden-Obwalden dhe Appenzell Innerrhoden-Appenzell Ausserrhoden.
Në Bazel, nisma për të përmirësuar në një kanton të plotë është vepër e Partisë Liberale të Gjelbër. Ai argumenton se kantoni (gjysma) është i përfaqësuar mjaftueshëm në Bernë duke pasur parasysh popullsinë e tij relativisht të madhe – rreth 190,000 njerëz jetojnë atje. Këtë javë, ideja iu dorëzua anëtarëve të parlamentit të kantonit dhe u miratua me 53 vota kundër 32 kundër dhe 10 abstenime.
Lëvizja nxjerr në pah një diskutim politik të përhershëm në Zvicër. Dhoma e sipërme, e cila përmban dy vende për çdo kanton të plotë, u jep një ndikim të madh politik kantoneve të plota rurale me popullsi të vogël dhe lë gjysmë kantone më të populluara të nënpërfaqësuara. Kantoni rural i Urit, me një popullsi prej rreth 50,000 banorësh, merr dy vende, ndërsa gjysmë kantoni urban i Bazelit, me rreth 190,000 banorë, merr vetëm një.
Dhe ndërsa gjysma e kantoneve Appenzell Innerrhoden dhe Appenzell Ausserrhoden (ish Appenzell) lindën nga ndarja fetare, dhe arsyet e ndarjes Nidwalden-Obwalden (ish-Unterwalden) janë kryesisht të humbura në histori, dy Bazelët lindën nga pakënaqësia e një popullsia rurale e nënpërfaqësuar. Në 1830, Bazelerët ruralë kërkuan të drejta të barabarta midis qytetit dhe fshatit dhe përfaqësim në parlament në proporcion me numrin e tyre. Kjo çoi në luftime dhe ndarjen përfundimtare të kantonit në 1833.
Disa argumentojnë se dhënia e Bazelit një vend tjetër do të shqetësonte status quo-në dhe do të përkeqësonte ndarjet politike midis banorëve ruralë dhe qyteteve. Një kundërpropozim për të ruajtur ekuilibrin aktual rural/qytet është që të përmirësohen edhe pesë gjysmë kantonet e tjera, të cilat janë të gjitha rurale dhe të gjithë kanë popullsi relativisht të vogël. Siç ndodh, Basel-Landschaft po diskuton gjithashtu një ofertë për një vend tjetër në Këshillin e Shteteve dhe një përmirësim në statusin e plotë të kantonit.
Përgjigjja nga Berna ka qenë negative. Këshilli Federal është kundër kësaj ideje. Ndoshta sheh një kanaçe me krimba politikë që do të preferonte të pahapur. Në fund të fundit, Cyrihu, me 1.5 milionë banorë, mund të fillojë të pyesë veten pse merr vetëm dy vende si qyteti shumë më pak i populluar, Bazel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *