Bërthama e brendshme e Tokës mund të ketë filluar të rrotullohet në drejtim të kundërt

Shpërndaje lajmin

Bërthama e brendshme e Tokës, një top hekuri i nxehtë me madhësinë e Plutonit, ka ndaluar së rrotulluari në të njëjtin drejtim si pjesa tjetër e planetit dhe madje mund të rrotullohet në anën e kundërt, sugjeroi hulumtimi të hënën.
Përafërsisht 5,000 kilometra (3,100 milje) nën sipërfaqen ku jetojmë, ky “planet brenda planetit” mund të rrotullohet në mënyrë të pavarur sepse noton në bërthamën e jashtme të metalit të lëngshëm.
Pikërisht se si rrotullohet bërthama e brendshme ka qenë një çështje debati midis shkencëtarëve dhe hulumtimi i fundit pritet të rezultojë i diskutueshëm.
Ajo që dihet për bërthamën e brendshme vjen nga matja e dallimeve të vogla në valët sizmike, të krijuara nga tërmetet ose ndonjëherë nga shpërthimet bërthamore, ndërsa ato kalojnë në mes të Tokës.
Duke kërkuar të gjurmojë lëvizjet e bërthamës së brendshme, hulumtimi i ri i botuar në revistën Nature Geoscience analizoi valët sizmike nga tërmetet e përsëritura gjatë gjashtë dekadave të fundit./Albeu.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *