January 13, 2022

Biden kërkon 200 milionë dollarë për Kosovën

Shpërndaje lajmin

Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit (MCC)  ka konfirmuar se në kërkesën që iu është adresuar për buxhetin vjetor të 2022-ës nga presidenti i SHBA-së, Joe Biden janë edhe 200 milionë të cilat janë parë të nevojshme për shtyrjen përpara të projekteve amerikane në Kosovë.

Në dokumentin “Justifikimi i Buxhetit të Kongresit” për vitin 2022, të publikuar nga MCC-ja, thuhet se nëpërmjet zhvillimit të sektorit të gazit dhe burimeve të ripërtërishme, do tentohet të lehtësohet mbështetja e kosovarëve në qymyr, raporton Gazeta Express.

MCC dhe Qeveria përfunduan studimet në vitin 2020 për të vlerësuar tre projekte të propozuara: zhvillimin e sektorit të gazit natyror të Kosovës, krijimin e rezervave të energjisë për balancimin e sistemit të energjisë dhe përmirësimin e shpërndarjes së energjisë elektrike.

Pas rishikimit të rezultateve të studimeve, Qeveria kërkoi të shkojë përpara me zhvillimin e sektorit të gazit dhe krijimin e rezervave të energjisë me synimin për të lehtësuar integrimin e burimeve të rinovueshme, lehtësimin e varësisë së Kosovës nga qymyri dhe arritjen e qëllimeve të dekarbonizimit”, thuhet në dokument.

Ata i kanë parë këto projekte si formë për zhvillimin ekonomik të Kosovës, thuhet në dokumentin e arsyetimit buxhetor. Zbatimi i projekteve të MCC-së vjen si rezultat i marrëveshjes për normalizim në mes Kosovës dhe Serbisë.

Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit ka thënë se shpreson që do bashkëpunojë me qeverinë e re. Megjithatë, skepticizmi drejt një bashkëpunimi mes dy palëve mund të shtohet pasi që kryeministri Albin Kurti pati thënë se s’do ta zbatojë Marrëveshjen e Uashingtonit.

“Nuk besoj që është̈ menduar të implementohet, ka disa elemente pozitive, kështu duhet të shohim si grumbull pikash e jo marrëveshje merre ose lere”, pati deklaruar ai. /Gazeta Express/


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *