Blerja e Credit Suisse nga UBS, cilat janë pasojat

0
Shpërndaje lajmin

Pas marrjes së Credit Suisse nga UBS – tani ka shqetësime për pasojat e mundshme ligjore dhe pyetje nëse banka e re është shumë e madhe për Zvicrën.
Bilanci i bankës së re është 1.5 trilionë CHF – kjo është dy herë më e madhe se prodhimi ekonomik i gjithë vendit.
Politikanët po pyesin se çfarë bën qeveria nëse UBS hyn në telashe? Banka kishte nevojë për ndihmë në vitin 2008.
Një profesor finance në Universitetin e Cyrihut, Marc Chesney, i tha gazetës Blick se banka është shumë e madhe dhe krijon një rrezik për ekonominë dhe shoqërinë, përcjell albinfo.ch.
Ka edhe rreziqe ligjore. Deri më tani nuk ka pasur asnjë reagim nga dy aksionerët e mëdhenj të Credit Suisse – Banka Kombëtare Saudite dhe Fondi i Investimeve të Katarit. Të dy do të kishin humbur një pjesë të madhe të investimit të tyre pas blerjes së mbështetur nga qeveria zvicerane.
Berna ka mbështetur një marrëveshje që ka nevojë për një ndryshim ligji dhe dëmton të drejtat pronësore. Një profesor i drejtësisë, Peter Kunz, tha për shtypin se investitorët tani mund të presin që të shpronësohen pa një proces të duhur.
Ai po parashikon një mori padish.
Ndërkohë, kryetari i UBS, Colm Kelleher, thotë se marrëveshja është një mundësi për Zvicrën dhe banka e re do të fillojë të disponojë asetet toksike që mbahen aktualisht nga divizioni i investimeve të Credit Suisse.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *