Blerja e pronës në Zvicër: A mund të marrin një hipotekë shtetasit e huaj?

Shpërndaje lajmin

Kushti më i rëndësishëm për të qenë në gjendje të merrni një hipotekë zvicerane është statusi juaj i qëndrimit. Pra, pyetja nuk duhet të jetë nëse kualifikoheni për një hipotekë, por nëse mund të blini pronë në Zvicër në radhë të parë.
Logjikisht, nëse ju lejohet të blini një shtëpi ose një apartament në Zvicër, atëherë mund të aplikoni edhe për hipotekë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Kush mund dhe nuk mund të blejë një shtëpi / të marrë një hipotekë?
Një qytetar i një shteti të BE/EFTA mund të blejë lirisht pasuri të paluajtshme (shtëpi ose tokë) në Zvicër. Kjo vlen si për banesat kryesore ashtu edhe për shtëpitë e pushimit.
E njëjta gjë është e vërtetë për qytetarët e vendeve të treta, le të themi shtetasit e SHBA-së ose të Mbretërisë së Bashkuar, të cilët kanë një status të vlefshëm të qëndrimit të përhershëm B ose C – nuk ka kufizime as për ta.
Megjithatë, rregullat janë në fuqi për njerëzit nga jashtë Evropës që nuk kanë asnjërën nga dy lejet e qëndrimit të përmendura më sipër, përcjell tutje albinfo.ch.
Ata do të kenë nevojë për një leje për të blerë banesa në Zvicër – një masë që synon të parandalojë që pronat zvicerane të bien në duart e të huajve.
Për më tepër, ata mund të blejnë vetëm një shtëpi e cila do të përdoret si vendbanim kryesor – kjo do të thotë se ata nuk mund ta blejnë atë si investim dhe ta japin me qira.
Dhe nëse jeni punëtor ndërkufitar në Zvicër (leje G), mund të blini një shtëpi të dytë në afërsi të vendit tuaj të punës pa autorizim. Megjithatë, nuk ju lejohet ta jepni me qira këtë pronë për sa kohë që punoni në rajon si udhëtar ndërkufitar.
Kushtet janë edhe më të rrepta nëse jeni një i huaj që jeton jashtë vendit – rregullat për blerje të tilla janë të përcaktuara në një ligj të quajtur Lex Koller dhe janë mjaft komplekse.
Nëse nuk kërkoni të blini shtëpi pushimi në Appenzell Ausserrhoden, Bern, Freiburg, Glarus, Grisons, Jura, Lucerne, Neuchâtel, Nidwalden, Obwalden, St. Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Ticino, Uri, Vaud dhe Valais, do t’ju duhet një edhe leje speciale.
Ku mund të kërkoni autorizim për të blerë një shtëpi?
Nëse jeni në mesin e atyre që kanë nevojë për një leje të veçantë për të pasur një shtëpi, duhet të aplikoni për leje tek autoritetet kantonale në komunën ku ndodhet prona.
Po hipotekat?
Është e panevojshme të thuhet, nëse kërkesa juaj refuzohet, nuk do t’ju jepet as hipotekë.
Nëse miratohet, atëherë mund të aplikoni pothuajse në të njëjtën mënyrë si qytetarët zviceranë, megjithëse do t’ju kërkohet të siguroni dokumente shtesë, si leja e punës/qëndrimit, për shembull, së bashku me autorizimin e kantonit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *