Botës po i shtohet një oqean i ri, mësoni ku ndodhet ai

Shpërndaje lajmin

Një oqean i ri po formohet, ja cili është kontinenti të cilin ai po e ndanë mes për mes.
Pllakat tektonike të Tokës janë në fluks dhe lëvizje të vazhdueshme.
Dhe kohët e fundit, shkencëtarët kanë njoftuar se të dhënat e reja satelitore mbështesin idenë se kontinenti afrikan po ndahet në dysh falë lëvizjes tektonike dhe se kjo ndarje do të krijojë një oqean të ri.
Foto e vendodhjes se ardhshme te oqeanit me te ri ne toke qe do të caje mes per mes Afriken
Pse po ndahet në dysh Afrika? 

Shpjegimi për këtë bazohet në parashikimet e tektonikës gjeografike të pllakave.
Në Afrikën Lindore, veçanërisht në rajonin Afar të Etiopisë, klima e nxehtë po bën që pllakat tektonike të largohen nga njëra-tjetra. Ky rajon shtrihet mbi tre pllaka tektonike, përkatësisht pllakën nubiane, somaleze dhe atë arabe. 
Të çara si në foton e mëposhtme po ndodhin përgjatë të gjithë zonës ku parashikohet të bëhet ndarja e kontinentit afrikan. 

Shembull i çarjes së tokës si pasojë e thatësirave në rajonin e Afarit ne Etiopi, Afrike.
Në një raport të NBC News, i cili vjen përmes Futurism, Christopher Moore, një student doktorature në Universitetin e Leeds në Mbretërinë e Bashkuar, diskutoi të dhënat e reja satelitore. Moore ka përdorur në mënyrë specifike radarin satelitor për të monitoruar aktivitetin vullkanik.
Moore i tha NBC News se “[Kjo zonë e Afrikës] është i vetmi vend në Tokë ku mund të studioni se si çarja kontinentale bëhet një çarje oqeanike”. Me fjalë të tjera, i vetmi vend në Tokë ku një kontinent po ndahet në dysh.
“Gjiri i Adenit dhe Deti i Kuq do të vërshojnë mbi rajonin Afar dhe në Luginën Rift të Afrikës Lindore dhe do të bëhen një oqean i ri….” tha Moore për NBC News, duke shtuar se pjesa e sapo ndarë e Afrikës “do të bëhet kontinenti i saj i vogël dhe i veçantë”.

LEXONI GJITHASHTU:

NASA zbulon një ‘botë oqeanike’ ku 1 vit zgjat 11 ditë, por mund të jetë perfekte
Hajdutët telefonojnë policinë për ndihmë gjatë një grabitjeje – ja ç’ndodh më pas
Produkte që u bënë virale këtë vit – sepse e bëjnë jetën shumë më të thjeshtë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *