Çfarë duhet të bëni nëse keni një aksident automobilistik në Zvicër

Shpërndaje lajmin

Rrugët e Zvicrës mund të jenë me erë, të ngushta dhe herë pas here me akull, por ato janë gjithashtu shumë të mirëmbajtura.
Megjithatë, si kudo, ekziston gjithmonë rreziku i një aksidenti automobilistik, pwrcjell albinfo.ch.
Pavarësisht nëse është një përplasje e rëndë apo një gërvishtje e vogël, kjo është Zvicra, ka shumë rregulla për t’u ndjekur dhe për të cilat duhet të keni parasysh.
Qëndroni të qetë dhe vlerësoni situatën
Së pari, sigurohuni që të gjithë që udhëtojnë në makinën tuaj janë në rregull. Nëse aksidenti përfshin një automjet ose automjet tjetër, qëndroni të qetë dhe kontrolloni të tjerët që mund të lëndohen.
Ndizni dritat e rrezikut dhe dritat e ulëta – të gjithë drejtuesit e automjeteve duhet të kenë dritat e ulëta gjatë vozitjes, edhe gjatë ditës.
Lëvizni veturën nëse është në një pozicion të pasigurt, pra në autostradë, por përndryshe ligji zviceran thotë se nuk duhet t’i lëvizni ato në mënyrë që të bëhet një raport aksidenti, pwrcjell tutje albinfo.ch.
Nëse jeni në rrugë, largojeni makinën nga rruga nëse mund të zhvendoset, por përndryshe mos e lëvizni pasi njerëzit mund të mendojnë se po largoheni nga vendi i ngjarjes.
Sipas ligjit zviceran, çdo person i përfshirë në një aksident kërkohet të ndalojë dhe të sigurojë vendin e ngjarjes.
Shumica e makinave në Zvicër, duke përfshirë makinat me qira, do të kenë jelekë fluoreshente dhe një trekëndësh prishjeje në bagazhin ose bagazhin e makinës.
Vishni jelekun dhe vendosni trekëndëshin të paktën 50 metra para aksidentit, ose të paktën 100 metra në rrugët me lëvizje të shpejtë.
Bërja e fotografive të të gjitha këndeve të skenës me telefonin tuaj nuk është e detyrueshme, por mund të ndihmojë në rastin e një mosmarrëveshjeje.
Shënoni numrin e targës dhe markën e makinës, së bashku me të dhënat personale të çdo drejtuesi tjetër të përfshirë në aksident.
Merrni të dhënat e kontaktit të çdo dëshmitari neutral, në rast mosmarrëveshjeje.
Nëse keni nevojë të telefononi për ndihmë, shërbimi i shpëtimit mund të arrihet në 144 dhe brigada e zjarrfikësve në 118.
Policia mund të kontaktohet në 117, pwrcjell tutje albinfo.ch.
Ju gjithashtu mund të kontaktoni asistencën në rrugë.
Ju keni dy vjet për të bërë një kërkesë për dëmshpërblim në Zvicër, pas së cilës kërkesat janë parashkruar.
Kush është përgjegjës për çfarë në një aksident automobilistik në Zvicër?
Nëse dikush është lënduar, është e nevojshme të telefononi policinë (shih më poshtë).
Të gjitha palët e përfshira duhet të ofrojnë ndihmë, madje edhe për prerje dhe mavijosje të vogla.
Edhe kalimtarët e rastit u kërkohet të ofrojnë ndihmë sipas ligjit zviceran, për aq sa mund të konsiderohet e arsyeshme që ta bëjnë këtë.
Në aksidente të rënda, ka vepër penale të mosdhënies së ndihmës emergjente në rast të aksidenteve me lëndime të rënda, me gjobë dhe dënime të mundshme deri në tre vjet.
Olivia Solari, një eksperte e ligjit të automobilave nga AGVS, tha për gazetën zvicerane 20 Minutes se kjo nuk shtrihet në operacionet e guximshme dhe të rrezikshme të shpëtimit, të cilat duhet të kryhen gjithmonë nga një profesionist.
Kujt më duhet t’i bëj një raport?
A duhet t’i tregoni kompanisë suaj të sigurimit? Keni nevojë t’i tregoni policisë? Kjo varet nga kush është fajtor dhe kush është i vetëdijshëm.
Në përgjithësi, personi që është fajtor duhet t’i tregojë kompanisë së tyre të sigurimit. Sigurimi i tyre do të trajtojë dëmtimin e makinës së tyre, ndërsa sigurimi i përgjegjësisë do të mbulojë dëmtimin e një automjeti tjetër.
Nëse të gjitha palët e përfshira në aksident bien dakord, atëherë mund të mos keni nevojë t’i tregoni policisë, megjithëse jeni të detyruar të telefononi policinë në rast të një dëmtimi personal.
Në përgjithësi, çdo gjë më shumë se një dëmtim i vogël i karrocerisë duhet të rezultojë në një thirrje në polici, vetëm për të qenë në anën e sigurt.
Megjithatë, nëse çështja e fajit është fare e paqartë, atëherë duhet të telefononi policinë, e cila do të bëjë një kallëzim. Kjo do t’i lejojë kompanitë e sigurimeve të përcaktojnë se kush është fajtori.
Nëse goditni një makinë të parkuar ose shkaktoni një aksident ku një palë ose palë tjetër nuk është e disponueshme, duhet të telefononi gjithashtu policinë. Nëse nuk e bëni, mund të shihet se po largoheni nga skena.
Ju gjithashtu mund të plotësoni një raport evropian të aksidenteve. Edhe pse kjo nuk është e detyrueshme në Zvicër, rekomandohet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *