January 13, 2022

Çfarë duhet të dini për kulturën zvicerane të armëve

Shpërndaje lajmin

Nga të qenit eksportuesi i dytë më i madh i armëve në botë për frymë te niveli më i lartë i zotërimit të armëve nga çdo vend evropian, Zvicra ka një origjinë relativisht të fortë kur bëhet fjalë për armët.

Njerëzit në Zvicër mund të marrin legalisht në duart e tyre në armë të cilat janë të paligjshme në një numër vendesh të tjera, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Por ndryshe nga Shtetet e Bashkuara, njerëzit në kryeqytetin e armëve të Evropës nuk janë të pasionuar pas pistoletave dhe të çuditshëm për armët. Ata janë gjithashtu mbështetës të fortë të rregullave të kontrollit të armëve – të cilat janë disa nga më të rreptat në botë.

Armët në të gjithë Zvicrën

Kombi prej 8.3 milionë banorësh ka afërsisht 2.3 milionë armë, duke i dhënë asaj nivelin e tretë më të lartë të zotërimit të armëve në botë pas Shteteve të Bashkuara dhe Jemenit, përcjell tutje albinfo.ch.

Përafërsisht 48 përqind e familjeve zvicerane kanë të paktën një armë.

Një studim nga Instituti Zviceran i Diplomuar i Studimeve Ndërkombëtare dhe të Zhvillimit zbuloi se kishte 393 milionw armë në SH.B.A. (shifrat e 2018) për 326 milionw njerëz. Përafërsisht 41 përqind e familjeve amerikane kanë të paktën një armë.

Pronësia e armëve amerikane u rrit ndjeshëm nën ish-Presidentin Barak Obama për shkak të frikës se do të zbatoheshin kufizime më të mëdha.

Në Zvicër nuk ka pasur një të shtënë në masë për gati 20 vjet.

Ndërsa Zvicra ka një normë më të lartë të vdekjeve me armë sesa mesatarja evropiane, këto janë kryesisht për shkak të vetëvrasjes.

Ligjet zvicerane për armët

Kultura e armëve në Zvicër ndërmjetësohet nga një seri e fortë e rregulloreve të armëve për pronarët e mundshëm dhe aktualë të armëve.

Qëllimi i rregullatorëve zviceranë të armëve është të parandalojnë “të dhunshmit dhe të paaftët” nga mbajtja e armëve. Kushdo që ka një “qëndrim të dhunshëm ose të rrezikshëm” do të kufizohet nga zotërimi i armës.

Ekzistojnë ligje federale që rregullojnë pronësinë e armëve, megjithatë një pjesë e madhe e rregullimit të armëve ndodh në nivelin kantonal.

Autoritetet zvicerane në çdo kanton mbajnë një regjistër të të gjithë pronarëve të armëve në rajon, ndërsa policisë kantonale gjithashtu u jepet fuqia të flasë me psikiatër ose të flasë me përfaqësues nga kantone të tjera si pjesë e procesit të verifikimit kur dikush aplikon për licencë për armë.

Njerëzit të cilët janë dënuar për një krim, si dhe individët me probleme të abuzimit me substancat do të parandalohen nga mbajtja e një arme.

Ekzistojnë gjithashtu kufizime të forta në bartjen e armëve, me lejet e ashtuquajtura transport të fshehur të rralla për qytetarët e rregullt në Zvicër.

Kushdo që dëshiron të mbajë një armë do të kërkohet të kalojë një provë e cila tregon se ata mund të gjuajnë armën e tyre, si dhe ta ngarkojnë dhe shkarkojnë atë.

Ndërsa gjuetarët në disa raste do të lejohen të mbajnë armët e tyre nga shtëpia në poligonin e gjuajtjes ose gjuetinë, ata nuk mund të ndalojnë gjatë rrugës – madje vetëm për kafe – pasi ata duhet të marrin rrugën më të shkurtër të mundshme nga variojnë në vendbanimin e tyre.

Zvicra votoi në 2019 për të forcuar ligjet e kontrollit të armëve për të ardhur në përputhje me kërkesat e BE, me kufizime në pushkë gjysmë-automatike me fuqi të lartë.

Cilat armë janë të ligjshme në Zvicër?

“NZZ am Sonntag” në vitin 2019 përshkroi një listë të llojeve të armëve të cilat ishin lejuar nga autoritetet zvicerane – dhe të cilat nuk ishin.

Sipas ligjit zviceran ekzistojnë tre kategori armësh: armë të raportueshme, armë që kërkojnë miratim dhe armë të ndaluara.

Ndërsa shkalla e lartë e pronësisë duket se nuk është shqetësuese për autoritetet, është e pamundur të përcaktohet se sa armë janë në qarkullim në vendin e pasur të Alpeve.

Ushtria ka humbur më shumë se 100 armë me kapacitet të lartë në secilin prej dy viteve të fundit, shumica e të cilave janë vjedhur.

Për më tepër, numri i armëve të paregjistruara është i lartë në të gjithë Zvicrën për shkak të armëve të mbajtura nga qytetarët pasi të kenë përfunduar shërbimin e tyre të detyrueshëm ushtarak.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *