Çfarë duhet të dini për tarifat e reja të autostradës të Austrisë për vitin 2024

0
Shpërndaje lajmin

Njerëzve që lëvizin në autobahna dhe autostrada në Austri u është dashur të blejnë një vinjetë me pagesë që nga viti 1997 – dhe duke filluar nga janari, tarifat për disa prej tyre po ndryshojnë.
Drejtuesit e automjeteve që përdorin sistemin e autostradës së Austrisë u kërkohet të paguajnë për kostot e rrugëve që përdorin drejtpërdrejt. Kjo bëhet përmes një sistemi pagese, të cilin ju vërtetoni se e keni paguar me një vinjetë.
Kush duhet të blejë një vinjetë për autobahn austriak?
Të gjithë. Madje edhe turistë ditore që mund të kalojnë kufirin dhe të lëvizin në autobahn për disa orë – ose që kalojnë nëpër Austri.
Megjithatë, kjo tarifë vlen vetëm për vozitjen në autobanin austriak. Dikush që udhëton për në Austri në një rrugë të pasme nga, për shembull, ndonjë nga fshatrat e shumtë që shtrihen në kufirin gjermano-austriak, nuk do të kishte nevojë të blinte një vinjetë nëse qëndronte jashtë autobahn.
Ka edhe disa rrugë të shkurtra që përjashtohen nga kërkesa, pasi ato tashmë kanë tarifat e tyre të pagueshme. Këto përfshijnë A1 Westautobahn midis kryqëzimit Salzburg Nord dhe kufirit gjerman, A12 midis kryqëzimit Kufstein-Süd dhe kufirit gjerman, A14 midis kryqëzimit Hohenems dhe kufirit gjerman, dhe në fund A26 Linzer Autobahn, shkruan The Local.
Sa kushton një vinjetë dhe si ndryshojnë këto kosto?
Me një kosto prej 96,40 € në vit, 29 € për dy muaj ose 9,90 € për 10 ditë – mund të merrni një vinjetë për të vozitur në autobahn në Austri me makinën tuaj.
Nëse jeni duke përdorur një motoçikletë, është më pak. Ju do të paguani 38,20 € për një vit, 14,50 € për dy muaj ose 5,80 € për dhjetë ditë.
Është e rëndësishme të theksohet se këto blihen me automjet, jo nga personi. Pra, dikush që ka më shumë se një automjet që drejton në autobahn, do t’i duhet të blejë vinjeta të shumta.
Megjithatë, struktura e tarifave është vendosur të ndryshojë në fillim të vitit 2024 dhe do të prekë kryesisht turistët ditorë ose vizitorë të tjerë afatshkurtër në Austri.
Duke filluar nga janari, do të prezantohet një vinjetë e re njëditore – me një kosto prej 8,60 € për makinë.
Çmimi i një vinjete vjetore do të mbetet i njëjtë dhe një dymujore do të ulet me 10 cent në 28,90 €. Ndërkohë një vinjetë 10-ditore do të rritet në 11,50 €, përcjell albinfo.ch.
Si mund të blej një vinjetë?
Austria përdor një rregull “ngjit ose kliko” kur bëhet fjalë për vinjetat.
Zakonisht thjesht mund të blini një skicë nga një numër vendesh të ndryshme që i shesin, si stacionet e benzinës ose disa zyra informacioni turistik dhe më pas ta shfaqni atë në dritaren e makinës suaj.
Mund ta blini gjithashtu në mënyrë digjitale në internet ose përmes aplikacionit Unterwegs.
Po sikur të më kapnin duke vozitur në autobahn pa vinjetë?
Kamerat e kontrollit janë vendosur në të gjithë Austrinë për të monitoruar pajtueshmërinë. Nëse jeni kapur, prisni të paguani një gjobë 120 € për një makinë dhe një gjobë 65 € për një motoçikletë.
Prishja i një vinjete ose falsifikimi vjen me një gjobë më të madhe që thjesht nuk kalon. Ju mund të prisni të paguani 240 € për një makinë ose 130 € për ta bërë këtë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *