Çfarë është fuzioni bërthamor dhe çfarë kanë arritur shkencëtarët?

Shpërndaje lajmin

Fizikanët janë të ‘zhurmshëm’ për rezultatet e reja nga eksperimentet e shkrirjes bërthamore. Por çfarë kanë gjetur ata dhe sa zbulim i madh është ai?
Çfarë është fuzioni bërthamor?
Ne përjetojmë shkrirjen bërthamore çdo ditë – është procesi që krijon nxehtësinë dhe dritën e diellit dhe yjeve të tjerë. Shkurtimisht, ai përfshin atome të lehta që thyhen së bashku për të prodhuar ato më të rënda, duke lëshuar sasi të mëdha energjie në proces.
Për ta bërë këtë vetë kërkon një inxhinieri serioze. Në Instalimin Kombëtar të Ndezjes (NIF) në Laboratorin Kombëtar Lawrence Livermore në Kaliforni, një rreze e dobët lazer ndahet dhe energjia përforcohet për të dhënë 192 rreze lazer. Këto përdoren për të ngrohur muret e një kuti të vogël ari, të quajtur hohlraum, në më shumë se 3m gradë Celsius, duke rezultuar në emetimin e rrezeve X.
Këto rreze X ngrohin një kapsulë me madhësi milimetri brenda hohlraum-it që përmban dy forma hidrogjeni: deuterium dhe tritium. Nxehtësia bën që sipërfaqja e kapsulës të shpërthejë nga jashtë, duke detyruar përmbajtjen e saj të shpërthejë – me fjalë të tjera, deuteriumi dhe tritiumi detyrohen së bashku me shpejtësi në presion dhe temperaturë shumë të lartë.
Rezultati është se, në pjesën më të nxehtë të karburantit, ndodh shkrirja, duke rezultuar në formimin e bërthamave të heliumit. Meqenëse një bërthamë e heliumit ka pak më pak masë se kombinimi i një bërthame deuteriumi dhe një bërthame tritium, ndryshimi në masë lirohet si një shpërthim energjie. Në kushtet e duhura, bërthamat e heliumit të prodhuara në këtë proces mund të transferojnë energjinë e tyre kinetike në karburantin e mbetur, duke e ngrohur atë dhe duke shkaktuar akoma më shumë shkrirje.
Nëse kjo ndodh, bëhet e mundur që të çlirohet më shumë energji sesa është vënë në eksperiment nga lazerët, një gjendje e njohur si ndezje.
Studiuesit në NIF kanë njoftuar se, për herë të parë, kanë arritur ta bëjnë këtë. Ekipi përdori 2.05 MJ energji për të ngrohur karburantin me lazer, duke lëshuar 3.15 MJ energji.
Pse të gjithë janë kaq të emocionuar?
Hulumtimi i shkrirjes bërthamore ka vazhduar për 70 vjet dhe kjo është hera e parë që shkencëtarët kanë arritur të demonstrojnë ndezjen – një fitim pozitiv i energjisë. Rezultatet tregojnë se është me të vërtetë e mundur të përdoret shkrirja me lazer për të gjeneruar energji – një provë thelbësore e parimit që do të nxisë kërkimin për të zhvilluar teknologjinë. Kjo ka rëndësi sepse shpresohet se bashkimi bërthamor përfundimisht do të sigurojë një burim pothuajse të pakufishëm, të sigurt dhe të pastër të energjisë, shkruan “TheGuardian”, përcjell albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *