Çfarë është sëmundja e ‘Fluturës’

0
Shpërndaje lajmin

Sëmundja BUTTERFLY është një grup i çrregullimeve të rralla gjenetike të lëkurës që e bëjnë lëkurën aq delikate, saqë mund të formojë flluska dhe të plasaritet edhe nga fërkimi më i vogël. Aq i brishtë si krahu i një fluture mund të thuash, ndaj ka marrë edhe këtë emër.
Kjo gjendje njihet gjithashtu si epidermolizë bullosa (EB) dhe zakonisht diagnostikohet tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël, pasi simptomat priren të jenë të dukshme që nga lindja.  Ekzistojnë tre lloje kryesore të sëmundjes së fluturave, të cilat përcaktohen nga vendi ku shfaqet lëkura në trupin tuaj dhe cila shtresë është prekur. Në formën e saj më të butë, sëmundja shkakton shfaqjen e flluskave të dhimbshme në pëllëmbët e duarve dhe shputat e këmbëve pas aktivitetit fizik, të tilla si ecja, kopshtaria ose duke luajtur sport.
Vithet dhe pjesa e brendshme e kofshëve gjithashtu mund të shpërthejnë në flluska dhe lëkura në pëllëmbët dhe shputat e disa të rriturve mund të trashet, ashtu si edhe thonjtë e tyre. EBS e ndërmjetme mund të rezultojë në flluska kudo në trup nga fërkimi, si dhe me mukozë në hundë, gojë dhe fyt./Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *