Çfarë furnizimesh për ‘luftë’ po blejnë zviceranët tani

Shpërndaje lajmin

Zviceranëve u pëlqen të përgatiten dhe të jenë gati për të gjitha llojet e fatkeqësive, madje edhe ato më të pamundshmet.
Një shembull anekdotik është një person (i vërtetë) i cili këmbënguli të mbante një biçikletë në bodrumin e tij gjatë viteve të Luftës së Ftohtë, në rast se Rusia do të pushtonte Zvicrën dhe do t’i duhej të ikte shpejt – megjithëse ai kurrë nuk e specifikoi se ku do të shkonte ose si do të shkonte, përcjell albinfo.ch.
Të gjithë menduan se djali ishte paksa i çuditshëm, por tani shqetësimet e tij duken më pak për të qeshur.
Sido që të jetë, nuk është pjesë e mentalitetit zviceran të jesh i papërgatitur për të gjitha rastet, siç sugjeron nxitimi i fundit për sende të ndryshme që nuk prishen.
Kjo frymë gatishmërie përfaqësohet nga prania e kudondodhur e strehimoreve me bomba, të cilat janë kthyer në “modë” kur filloi lufta në Ukrainë, përcjell tutje albinfo.ch.
Sipas platformës së lajmeve Watson, shumë njerëz po grumbullojnë gjithashtu furnizime emergjente që nuk prishen.
Çfarë po blejnë konsumatorët zviceranë?
Frika nga lufta ka ndezur “bumin e stoqeve emergjente” në Zvicër, raporton Watson.
“Nevoja për produkte stoku emergjente është padyshim e dukshme,” konfirmoi Stephan Kurmann, zëdhënës i Digitec-Galaxus, një shitës me pakicë në internet që është në pronësi të Migros.
Siç ishte rasti në fillim të pandemisë Covid, duket se ka një tjetër “freni me ravioli” në Digitec-Galaxus, me mallra të tjera të konservuara gjithashtu të kërkuara, për shkak të qëndrueshmërisë së tyre, tha Kurmann.
Për shembull, shitjet e ushqimeve të gatshme të konservuara si ravioli u rritën me 214 për qind që nga fillimi i luftës, e ndjekur nga produktet kryesore që nuk prishen si sheqeri (+179 për qind), uji mineral (+133 për qind) dhe qumështi (+118 për qind) .
Shitjet e ushqimeve për kafshët shtëpiake në sit u rritën gjithashtu me 80 përqind.
Por kjo nuk është e gjitha – shitjet e artikujve jo ushqimorë gjithashtu u rritën ndjeshëm.
Ndërsa Zyra Federale për Mbrojtjen Civile rekomandon që të gjitha familjet të kenë një radio tranzistor që funksionon me bateri (përpiquni t’i shpjegoni se çfarë është kjo brezit të ri), kjo vegël “ishte porositur pothuajse 600 herë brenda një kohe shumë të shkurtër”, tha Kurmann.
Shitjet e filtrave të ujit u rritën me 462 për qind, pajisjet e shikimit të natës me 322 për qind, sobat e kampingut dhe llambat me 295 për qind dhe pajisjet e peshkimit me 135 për qind. (Kurmann nuk shpjegoi arsyen e kërkesës më të madhe për artikullin e fundit, kështu që ne mund të supozojmë vetëm se zviceranët po përgatiten të peshkojnë në liqene për darkën e tyre kur të sëmuren duke ngrënë ravioli).
Kurmann vuri në dukje gjithashtu një prirje drejt rritjes së vetë-mjaftueshmërisë së energjisë me më shumë blerje të paneleve diellore, gjeneratorëve të energjisë dhe elektrik dore.
Një gjë që zviceranët dinë të bëjnë është të përdorin një armë.
Prandaj nuk është krejtësisht e habitshme që në disa qytete dhe kantone zvicerane, kërkesat për licencat e armëve janë rritur me 50 deri në 100 përqind që kur Rusia pushtoi Ukrainën më 24 shkurt, raportoi transmetuesi publik SRF.
Kantonet si Cyrihu dhe Aargau, për shembull, kanë regjistruar “dukshëm më shumë” aplikime.
“Konkretisht, ne po flasim për një rritje prej rreth 50 për qind në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar”, sipas Michael Wirz, shef i policisë së Winterthur, një qytet në kantonin e Cyrihut.
Ndërsa rreth 80 aplikime u dorëzuan deri në mes të prillit 2021, shifra ishte 127 këtë vit, tha ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *