Çfarë i shokon më shumë amerikanët në Zvicër?

0
Shpërndaje lajmin

Kur mbërrijnë për herë të parë, shumë të huaj e kanë të vështirë të mësohen me zakonet zvicerane. Disa vizitorë amerikanë për herë të parë kanë kurbën e tyre shumë të pjerrët të të mësuarit, shkruan TheLocal.
Njerëzit në Amerikë janë mësuar me disa gjëra që janë të rralla, ose që nuk ekzistojnë, në Zvicër dhe kjo është arsyeja pse disa nga zbulimet e tyre për vendin janë pozitive, ndërsa të tjerat më pak.
Gjithçka varet nga sa “të vendosur” janë ata në mënyrat e tyre amerikane dhe sa të hapur (ose jo) janë ata ndaj përvojave të reja dhe të ndryshme, përcjell albinfo.ch.
Ka disa aspekte të jetës zvicerane që ndonjëherë mund të tronditin dhe befasojnë vizitorët amerikanë për herë të parë.
Zvicra nuk është Suedi
Tingëllon paksa “e vjetër”, por ka ende disa amerikanë që besojnë se Zvicra dhe Suedia janë një dhe e njëjta gjë. Ata nuk preferojnë domosdoshmërisht njëren mbi tjetrën, thjesht i ngatërrojnë, me arsyen e vetme që dy shkronjat e para janë të njëjta dhe të dyja janë në Evropë.
Është e kotë të theksohen menjëherë dallimet gjeografike dhe të tjera.
Nuk ka gjuhë “zvicerane”
Ndërsa shumica e amerikanëve e dinë para se të arrijnë se Zvicra është një vend shumëgjuhësh, të tjerët janë ende të befasuar që nuk ka një gjuhë kryesore.
Dhe disa madje e konsiderojnë atë një fyerje kur dikush nuk do t’u flasë anglisht.
Nuk ka Walmart
Ndoshta jo konkretisht Walmart, por mungesa e qendrave tregtare të mëdha trondit disa amerikanë.
Kjo jo vetëm sepse ata mendojnë se kjo pakëson mundësitë e blerjeve, por më së shumti sepse në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, qendrat tregtare shërbejnë gjithashtu si vende sociale, ku njerëzit rrinë, ulen në një fushë ushqimore dhe ecin për ushtrime.
Porcionet e ushqimit në restorante janë të vogla
Nëse keni ngrënë ndonjëherë në një restorant amerikan, e dini se porcionet janë të mëdha.
Kjo është ajo që njerëzit presin edhe kur udhëtojnë jashtë vendit; porcione të vogla në përmasa njerëzore që shërbehen në Zvicër do të thotë se nuk po marrin mjaftueshëm për paratë e tyre dhe ndihen, në njëfarë kuptimi, “të mashtruar”.
“Porcione” të vogla në supermarkete
Shumë amerikanë janë të habitur që nuk ka ushqime dhe pije të mëdha, të përmasave familjare, të shitura në dyqane ushqimore, të tilla si një qese 2 kilogramësh me patate të skuqura.
Por kjo nuk është e gjitha: madhësia ka vërtet rëndësi për amerikanët
Ashtu siç mahniten nga porcionet e vogla në restorante dhe supermarkete, ata gjithashtu habiten nga madhësia e pajisjeve – dhe veçanërisht furrave – në shtëpitë zvicerane.
Siç i tha një grua amerikane zonjës së saj zvicerane, “Kjo është pak më e madhe se furra e lodrave të vajzës sime. Si të piqni një gjeldeti të Falënderimeve në të?”
Nuk ka ajër të kondicionuar
I përhapur në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, por joekzistent në Zvicër, ky është një fenomen që disa amerikanë e kanë të vështirë ta pranojnë.
Kur u thua disa amerikanëve se qeveria beson se AC-të janë konsumues të energjisë dhe të dëmshëm për mjedisin në përgjithësi, ata do t’ju shikojnë sikur të gjithë zviceranët janë të çmendur.
Nuk ka akull
Pijet nuk shërbehen në mënyrë rutinore me kuba akulli, edhe në ditët shumë të nxehta.
Nëse dëshironi akull, duhet ta kërkoni dhe më pas do t’ju sillen tre ose katër kuba akulli në një gotë të vogël.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *