Çfarë mund të bëni nëse nuk fitoni mjaftueshëm për të mbajtur veten në Zvicër?

0
Shpërndaje lajmin

Pagat e Zvicrës janë të larta dhe shumica e njerëzve që punojnë këtu me kohë të plotë arrijnë të kenë një standard të mirë jetese.
Por nuk është kështu për të gjithë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Shifrat nga Zyra Federale e Statistikave (FSO) tregojnë se rreth 8.5 për qind e popullsisë së Zvicrës jeton nën pragun zyrtar të varfërisë, i cili përcaktohet në marrjen mesatarisht 2,279 franga në muaj për një person të vetëm dhe 3,976 franga në muaj për dy të rritur dhe dy fëmijët.
Natyrisht, ky është shumë më tepër problem për njerëzit që jetojnë në qytete me kosto të lartë, si Cyrihu dhe Gjeneva, sesa për ata në zonat rurale ku paratë shkojnë shumë më larg.
Në përgjithësi, megjithatë, popullsia e Zvicrës ka një nga rreziqet më të ulëta për t’u bërë e varfër – kryesisht për shkak të papunësisë së ulët dhe pagave relativisht të larta – së bashku me vendet e tjera me të ardhura të larta, si Norvegjia dhe Luksemburgu, sipas këtij grafiku të FSO:

Megjithatë, ky krahasim (i cili daton nga viti 2020, por që është ende i vlefshëm sot), nuk është shumë lehtësues për njerëzit që po përballen me vështirësi financiare në Zvicër: kryesisht prindër të vetëm, familje me të ardhura të ulëta me fëmijë, persona që punojnë me kohë të pjesshme dhe personat pa arsim pas detyrueshëm (d.m.th., pa formim profesional ose diplomë universitare), përcjell tutje albinfo.ch.
Gjithashtu, emigrantët janë më të prekur se zviceranët.
Është e panevojshme të thuhet se ata që nuk punojnë fare janë në gjendje më të keqe, por ne po fokusohemi te njerëzit që janë të punësuar, por që luftojnë me kostot.
Çfarë mund të bëni nëse përshtateni në këtë kategori dhe nuk mund të përballoni koston e lartë të jetesës në Zvicër?
Kjo është pa dyshim një situatë e palakmueshme, por ka disa mënyra për të ulur shpenzimet tuaja dhe për të lehtësuar problemet e parave të paktën pak:
Primet e sigurimit shëndetësor
Nga të gjitha kostot fikse që duhet të paguajnë të gjithë banorët e Zvicrës, sigurimi shëndetësor është ndër më të lartat – dhe, për t’i bërë gjërat edhe më keq, ka të ngjarë të rritet në vitin 2024.
Në varësi të shumës së të ardhurave tuaja të zbritshme dhe kantonit ku jetoni, ka të ngjarë të shpenzoni një pjesë të madhe të buxhetit tuaj për këtë shpenzim të detyrueshëm.
Megjithatë, ndihma është në dispozicion.
Nëse nuk keni mundësi të paguani çmimin e lartë të primeve të kujdesit shëndetësor, mund të keni të drejtë të subvenciononi primet tuaja nga qeveria.
Kjo vlen edhe për familjet me disa fëmijë.
Ligji zviceran “parashikon subvencione federale dhe kantonale për të reduktuar primet për njerëzit me të ardhura të ulëta”, sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH), përcjell tutje albinfo.ch.
Përveç kësaj, “kantonet u kërkohet të reduktojnë primet për fëmijët në familjet me të ardhura të ulëta dhe të mesme me të paktën 80 përqind; primet për të rinjtë në arsim/trajnim do të vazhdojnë të ulen me të paktën 50 për qind”.
Shumë kantone i njoftojnë ata që kanë të drejtë për subvencione automatikisht, bazuar në tatimin mbi të ardhurat e paraqitur çdo vit. Në të tjerat, ju duhet të aplikoni vetë për uljen duke kontaktuar agjencinë përkatëse.
Po qiraja dhe nevojat e tjera?
Ju nuk do të merrni subvencione specifike nga qeveria, por nëse keni të drejtë për ndihmë sociale, do të merrni para për të mbuluar (pjesërisht) strehimin, ushqimin dhe shpenzimet e tjera bazë të jetesës.
Nëse nuk kualifikoheni për mirëqenie, por hasni në një pengesë financiare të papritur, por të përkohshme, mund të merrni ende ndihmë “urgjente” afatshkurtër.
Sa mund të merrni?
Sipas konferencës zvicerane të institucioneve të veprimit social (CSIAS), këto janë shumat aktuale të pagesave mujore të ndihmës sociale:
1 person: 1006 franga
2 persona: 1539 franga
3 persona: 1871 franga
4 persona: 2153 franga
5 persona: 2435 franga
Për më tepër, do të merrni rreth 1000 franga për strehim
Për t’u kualifikuar për asistencë sociale, duhet të plotësoni disa kritere, ku kryesori është që ju dhe familja juaj të jeni banorë të përhershëm dhe të jetoni nën pragun zyrtar të varfërisë, siç përshkruhet më sipër.
Kjo do të thotë se ndihma financiare që merrni do të jetë si shtesë e pagave tuaja të rregullta (të ulëta).
Megjithatë, ka gjëra që duhet të keni parasysh përpara se të aplikoni:
Ju nuk mund të zotëroni asnjë pasuri, të tilla si prona, para në bankë ose makina (përveç nëse ju nevojitet një për arsye shëndetësore)
Nëse autoritetet mendojnë se apartamenti juaj është shumë i shtrenjtë, ju duhet të kaloni në një më të lirë
Ju duhet të deklaroni çdo të ardhur shtesë, duke përfshirë rimbursimet e shpenzimeve shëndetësore, në mënyrë që përfitimet tuaja sociale të mund të rregullohen në përputhje me rrethanat
Pasi të përmirësohet gjendja juaj financiare, ju mund të mbani përgjegjësi për rimbursimin e shtetit për paratë që keni marrë
Gjithashtu, nëse jeni shtetas i huaj, mbani në mend se marrja e ndihmës sociale mund t’ju pengojë të bëheni shtetas zviceran – përveç nëse i rimbursoni të gjitha paratë që i detyroheni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *