Çfarë ndodh me lejen tuaj zvicerane nëse divorcoheni?

0
Shpërndaje lajmin

Nëse keni ardhur në Zvicër si një ‘bashkëshort pasardhës’, mund të pyesni veten nëse do t’ju duhet të largoheni nga vendi në rast divorci, përcjell albinfo.ch.
“Bashkëshorti pasardhës” është një term që i referohet një personi që ndjek burrin ose gruan e tyre në një vend tjetër për punë.
Në Zvicër, këta njerëz përfshihen në klauzolën e ‘bashkimit të familjes’.
Sipas këtij rregulli, këtu mund të jetojnë edhe bashkëshortët dhe fëmijët e mitur të personit që është i punësuar në Zvicër.
Nëse mbajtësi i familjes ka një leje B (më e shpeshta që u jepet të huajve të kualifikuar kur ata mbërrijnë për herë të parë), atëherë bashkëshorti i tij/saj do të ketë gjithashtu të njëjtat të drejta qëndrimi.
Çfarë ndodh me ‘bashkëshortin’ në rast divorci?
Sipas Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM), “në rast divorci, anëtarët e familjes humbin të drejtën e tyre për të qëndruar në Zvicër”.
Megjithatë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se do t’ju duhet të largoheni nga vendi; ju mund të lejoheni të qëndroni në kushte të caktuara.
Siç ndodh zakonisht në Zvicër, qytetarët e BE/EFTA (Norvegjia, Islanda dhe Lihtenshtajni) mund të qëndrojnë.
Edhe nëse keni ardhur në rolin e një bashkëshorti pasardhës, ju mund të vazhdoni të jetoni në vend deri në tre muaj – me kusht që të keni burime të mjaftueshme financiare për ta bërë këtë dhe nuk do t’i drejtoheni ndihmës së qeverisë.
Nëse, pas kësaj periudhe kohore, gjeni punësim, mund të aplikoni për një leje në të drejtën tuaj, në vend që të jeni ende të ‘lidhur’ me statusin e qëndrimit të ish-bashkëshortit tuaj.
 
Po njerëzit nga jashtë BE/EFTA?
Gjërat janë më të komplikuara për ta, por jo të pamundura.
Qytetarët e vendeve të treta të divorcuar nga bashkëshortët e tyre mbajtës të familjes mund të lejohen të qëndrojnë në Zvicër nëse plotësohen këto kushte:
Kohëzgjatja e martesës
Ju keni qenë të martuar për të paktën tre vjet dhe keni jetuar në të njëjtën familje me ish-bashkëshortin tuaj (zviceran ose shtetas të huaj).
 
Integrimi
Jeni të integruar mirë në Zvicër, keni njohuritë e nevojshme gjuhësore dhe jeni të punësuar ose duke ndjekur arsimin.
 
Siguria
Ju duhet të qëndroni në Zvicër për arsye të domosdoshme personale – për shembull, do të jeni në rrezik në vendin tuaj të origjinës, ose vendi juaj i origjinës është i përfshirë në luftë ose konflikte të brendshme (siç është rasti me Ukrainën).
Megjithatë, vini re se të gjitha këto kushte vlejnë vetëm për personat me leje B. Ata që kanë një leje C mund të vazhdojnë të jetojnë në Zvicër pavarësisht nga statusi i tyre martesor.
Po sikur të jeni i martuar me një shtetas zviceran dhe jo me të huaj? Cilat janë të drejtat tuaja në rast divorci?
Nëse jeni natyralizuar gjatë martesës suaj, atëherë nuk duhet të shqetësoheni.
Por nëse keni mbetur i huaj, atëherë e drejta juaj për të qëndruar në Zvicër përcaktohet nga kombësia juaj.
Kjo do të thotë që ju do të keni më shumë liri veprimi nëse keni një pasaportë nga një shtet i BE-së/EFTA-s dhe do t’ju duhet të kaloni më shumë rrathë nëse vini nga një vend i tretë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *