Çfarë ndodh nëse nuk e rinovoj sigurimin tim shëndetësor zviceran?

0
Shpërndaje lajmin

Ministri i Shëndetësisë së Zvicrës, Alain Berset shkaktoi një rënkim kolektiv në të gjithë vendin më 27 shtator kur njoftoi se primet e sigurimeve shëndetësore do të rriten mesatarisht me 6.6 për qind në vitin 2023 – rritja më e madhe në dy dekada, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Ndërsa primet do të rriten në të gjithë Zvicrën, banorët e disa kantoneve do të duhet të paguajnë më shumë për kujdesin shëndetësor sesa homologët e tyre në të tjerat.
Primet më të larta, mbi mesataren kombëtare do të godasin Neuchâtel (+9.5 përqind), Appenzell Innerrhoden (9.3 përqind), Ticino (9.2 përqind) dhe Cyrih (+7 përqind), megjithëse të gjithë banorët e Zvicrës do të duhet të gërmojnë më thellë në xhepat e tyre për të paguar për kujdesin shëndetësor vitin e ardhshëm.
Është e kuptueshme që preferoni të mos paguani kaq shumë para, veçanërisht pasi, sipas një studimi të Zyrës Federale të Shëndetit Publik, disa familje shpenzojnë midis 14 dhe 27 për qind të fitimeve të tyre për primet.
Megjithatë, nëse vendosni të mos rinovoni sigurimin tuaj aktual ose të merrni një tjetër në vend të tij, do të shkelni ligjin, përcjell tutje albinfo.ch.
Sigurimi shëndetësor është i detyrueshëm në Zvicër, ku çdo banor i kërkohet të blejë një plan bazë – KVG në gjermanisht dhe LaMal në frëngjisht dhe italisht – nga një prej dhjetëra kompanive private.
Nëse e neglizhoni këtë, qoftë pa dashje apo vullnetarisht, do të përballeni me një sërë pasojash.
Para së gjithash, do t’ju dërgohet një letër nga kantoni juaj për t’ju kujtuar të blini një policë; nëse nuk e bëni, qeveria do t’ju blejë një dhe do t’ju dërgojë faturën, përcjell tutje albinfo.ch.
Nëse vazhdoni të qëndroni në këmbë, mbani në mend se mospasja e sigurimit shëndetësor kufizon shumë llojin e kujdesit mjekësor që do të merrni. Ju keni të drejtë të merrni kujdes urgjent, por jo ndonjë trajtim tjetër, vizita te mjeku ose kujdes tjetër shëndetësor.
Gjithashtu, të mos tregosh se je i siguruar do të jetë detyrim edhe në fusha të tjera të jetës tënde në Zvicër. Ju nuk do të jeni në gjendje të regjistroheni në komunën tuaj, të punësoheni për një punë ose të merrni me qira një apartament pa pasur një politikë shëndetësore.
A ka përjashtime nga rregulli i kujdesit shëndetësor?
Po, nuk ju kërkohet të merrni sigurim zviceran nëse:
Jeni në pension dhe merrni pension ekskluzivisht në një shtet të BE-së ose EFTA-s
Ju jeni një punonjës ndërkufitar me politikë të kujdesit shëndetësor në një shtet të BE-së ose EFTA-s
Ju jeni student i huaj dhe keni sigurime të krahasueshme nga vendi juaj
Ju punoni për organizata ndërkombëtare ose jeni diplomat
Të gjithë të tjerët duhet të blejnë një polic sigurimi.
Nëse nuk po e bëni këtë sepse thjesht nuk mund ta përballoni atë, dijeni se mund të aplikoni për një subvencion – domethënë një ulje të primeve të kujdesit shëndetësor.
Kjo është një listë e të gjitha autoriteteve kantonale përgjegjëse për subvencionet.
Nëse miratohet, ju nuk do të merrni asnjë para vetë. Përkundrazi, kantoni do t’i paguajë drejtpërdrejt operatorit tuaj të sigurimit shëndetësor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *